La primera vegada que es van veure Z sobre els tancs russos va generar cert desconcert sobre el significat, implicacions i si era quelcom imprès de manera generalitzada en vehicles militars russos. Quan el 24 de febrer va començar la invasió russa a Ucraïna, encara se'n van veure més. També O, X, A i V. Les lletres que es veuen normalment estan emmarcades per quadres, triangles o altres formes pintades. Però, és que cal tenir en compte que la lletra Z no existeix a l'alfabet ciríl·lic rus. Aleshores què?

Les teories més populars que han fet servir els experts per explicar les lletres és que van ser escrites en funció de les àrees on les tropes russes podrien estar estacionades. Amb la Z hi ha Zapad (oest). Altres teories, que també recull el diari britànic The Guardian, és que les lletres les van dibuixar per evitar foc amic. Alguns experts militars russos pro-Kremlin han especulat que la lletra Z representa el nom del president ucraïnès Volodímir Zelenski, mentre que la V és per Vladímir Putin. El Ministeri de Defensa rus no ha comentat cap d'aquestes teories, però al canal d'Instagram va publicar que la Z significava Za pobedu (per a la victòria) i la V "poder de la veritat".

Una Z escrita en grafies occidentals

La lletra Z, com ja s'ha manifestat, no existeix a l'alfabet ciríl·lic rus. En aquest sentit, està escrita en grafies occidentals. Així, polítics, activistes i militars ja han descrit la Z com una insígnia. I és que segons el Kremlin, la Z fa referència a la idea de desnazificació. 

Fins ara, però, tal com recullen algunes agències, es creia que la Z era un símbol per facilitar la identificació de les tropes russes o per distingir les que es dirigien a l'est d'Ucraïna o a l'oest. Es creia que era per evitar el foc amic. Un fet que no seria gens descartable. L'estudiant de doctorat Rob Lee, explicava a través de Twitter que, efectivament, els símbols podrien identificar diferents tasques o posicions. 

 

Sigui com sigui, aquesta tècnica d'identificació, però, no és nova. Fa uns dies el New York Post explicava en un article que els vehicles de l'exèrcit dels Estats Units ja van fer servir marques similars durant la Segona Guerra Mundial. 

Z, suport a la guerra de Putin

Ara tot plegat, està anant més enllà. El símbol de la Z s'ha convertit en una marca de suport a la invasió russa d'Ucraïna. Just tres dies després que comencés la guerra, el canal RT va anunciar que venia productes amb la Z, incloent-hi samarretes i dessuadores, destaca el mateix The Guardian. També han circulat per les xarxes imatges d'escoles on nens dibuixen una Z vista des de l'aire. O fins i tot, un hospital amb nens amb malalties terminals a Kazan (Rússia).

simbolo Z guerra de ucrania russia efe

La Z representada en un edifici de Sant Petersburg (Rússia) / Efe

Fora de Rússia, concretament a Sèrbia, s'han vist manifestacions en suport a la guerra. El passat divendres milers de persones portaven la Z pels carrers de Belgrad per donar suport a Moscou després de la invasió a Ucraïna. Dissabte, el gimnasta rus Ivan Kuliak també duia una Z, al costat hi tenia l'ucraïnès Kovtun Illia, medallista d'or en un esdeveniment de la Copa Mundial de gimnàstica a Doha.  

Què diuen els russos sobre la Z?

Rússia ja té un historial de promoure símbols per a l'exèrcit. De fet, el 2014, durant l'annexió a Crimea, Rússia va promoure l'ús de cintes amb ratlles negres i taronges. Una cinta que ara per ara té molta popularitat al país, com a mostra de suport i popularitat a l'exèrcit rus. Altres, però, han ridiculitzat aquesta Z. En algunes manifestacions en contra de la invasió russa d'Ucraïna s'hi han pogut veure cartells que diuen Zachem (Per a què?). I també ha publicat a internet diversos mems. El més inquietant, que recull el rotatiu, és que també es fa servir com a tàctica d'intimidació per als que s'oposen a la guerra. 

 

Imatge principal: tropes russes a Ucraïna amb el símbol Z pintat als vehicles / Efe