La Xina ha rebaixat "per sorpresa" els tipus d'interès per fer front a la frenada econòmica que travessa el gran asiàtic. El Banc Popular de la Xina ha retallat aquest dilluns passat, de manera inesperada i sobtada, dues de les seves principals referències pels préstecs a les entitats bancàries per intentar frenar la desacceleració del creixement. D'aquesta manera, el banc central xinès ha rebaixat en deu punts bàsics, fins al 2% des del 2,10%, la taxa aplicada a les operacions de recompra inversa amb venciment a set dies, mentre que ha situat en el 2,75% des del 2,85% la taxa aplicada als préstecs a mitjà termini amb venciment a un any.

En aquest sentit, el Banc Popular de la Xina ha anunciat que "amb la finalitat de mantenir una liquiditat raonable i suficient en el sistema bancari" ha injectat 400.000 milions de iuans (57.791 milions d'euros) a través de la facilitat de préstec a mitjà termini, amb un 2,75% d'interès, mentre que ha fet una operació de refinançament invers per import d'altres 2.000 milions de iuans (289 milions d'euros) a set dies.

La Xina a l'horitzó del Govern

La Conselleria d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, liderada per Victòria Alsina, estudiarà la possibilitat d'obrir una delegació del Govern a la Xina. Així ho va afirmar a Europa Press, que confirma que es tracta d'un plantejament inicial que volta per la Conselleria, a què encara no s'hi està treballant activament. Aquest treball actiu es planeja de cara al 2023. El departament valorarà si és convenient obrir una nova delegació a la Xina, i es tracta d'una "reflexió de cara al futur pròxim". El possible projecte volta abans que es desencadenés la tensió entre la Xina i Taiwan, arran de la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi.

La possible delegació del Govern a la Xina no seria la primera al continent, ja que el passat mes de maig la consellera Alsina va anunciar l'obertura de les primeres delegacions catalanes a l'Àsia. Els llocs escollits han estat el Japó i Corea del Sud. La Conselleria va fer el primer pas d'obrir les delegacions a Tòquio i Seül en considerar que el Govern ha de tenir presència a l'Àsia. Una presència que si el projecte de la delegació a la Xina tira endavant encara s'ampliarà més i la Generalitat estaria representada en les tres de les majors potències asiàtiques. Les dues delegacions que a l'Àsia es van sumar a les 14 ja existents