El president xinès, Xi Jinping, arribarà a Rússia el pròxim dilluns 20 de març en una visita oficial de tres dies, segons ha anunciat aquest divendres el Kremlin. A través d'un comunicat, ha indicat que "en les converses s'abordaran assumptes actuals de l'ulterior desenvolupament de les relacions d'associació i interacció estratègica entre Rússia i la Xina". Del bàndol xinès, el portaveu d'Exteriors xinès, Wang Wenbin, ha explicat en roda de premsa que el viatge de Jinping serà una "visita de pau", i que Pequín "mantindrà la seva posició objectiva i justa sobre la crisi d'Ucraïna" i "exercirà un paper constructiu en la promoció de converses de pau". Wang ha detallat que la visita del mandatari xinès té l'objectiu d'aprofundir la confiança mútua entre ambdós països "els dos líders intercanviaran punts de vista sobre la seva cooperació pragmàtica i preocupacions comunes, i continuaran impulsant la connectivitat sobre la base dels projectes de les Noves Rutes de la Seda i de la Unió Econòmica Euroasiàtica". 

Cooperació estratègica entre la Xina i Rússia

El Kremlin ha assegurat que Putin i Xi Jinping debatran "temes d'actualitat" relacionats amb el futur desenvolupament de "l'associació integral i la cooperació estratègica entre Rússia i la Xina". Tot i que, la Xina es manté en el seu discurs d'al·legar que les estretes relacions entre Pequín i Moscou "no amenacen a cap país", i a més, "fan avançar la multipolarització del món". Fa poc més d'un any, abans de l'esclat de la guerra d'Ucraïna, Xi i Putin es va trobar per estrènyer els seus llaços. Des d'aleshores, Pequin ha mostrat una posició ambigua sobre el conflicte, encara que ha demanat "respecte per a la integritat territorial de tots els països", inclòs Ucraïna, i "atenció per a les legítimes preocupacions de tots els països", en referència a Rússia.

Pequín, que defineix la guerra d'Ucraïna, com a "conflicte", va emetre una declaració en la qual defensa el respecte a la sobirania de tots els països, l'abandonament de la "mentalitat de guerra freda" i un alto el foc. A banda, també va fer una crida a la moderació per tal d'evitar que "la situació es descontroli" i acabi derivant en un conflicte nuclear, proposta criticada per Occident per posar en el mateix nivell "a l'agressor i a l'agredit". Pequín mai no ha mostrat un suport explícit a Moscou, però si s'ha oposat a les sancions que s'han imposat contra Moscou des de l'inici de la guerra perquè "no solucionen els problemes". A finals de 2022, en una trobada Uzbekistan, Putin va valorar el fet que Pequín hagi mantingut sempre "una postura equilibrada" sobre Ucraïna, si bé va admetre "preguntes i preocupacions" de la Xina. 

Armes i armilles antibales per Rússia

Empreses xineses, una d'elles connectada amb el govern de Pequín, han enviat a les entitats russes 1.000 fusells d'assalt i altres equips que podrien usar-se amb finalitats militars, incloses peces de drons i armilles antibales, segons ha informat el diari estatunidenc Político. El mitjà ha assenyalat que els enviaments es van realitzar entre juny i desembre de 2022, segons les dades proporcionades per ImportGenius, un agregador de dades duaneres als quals ha tingut accés. Xina North Industries Group Corporation Limited, un dels contractistes de defensa estatals més grans del país, va enviar els fusells d'assalt el juny de 2022 a una empresa russa anomenada Tekhkrim que també fa negocis amb l'estat i l'exèrcit russos, detalla el mitjà. Els fusells CQ-A, inspirats en el M16, que van ser etiquetats com a "rifles de caça civils" en les dades duaneres, estan sent utilitzats per la policia paramilitar a la Xina i per les forces armades des de Filipines fins a Sudan del Sud i Paraguai.