El president dels Estats Units, Joe Biden, afronta el primer aniversari de la seva investidura amb molts fronts oberts: la gestió de la pandèmia, el fracàs al Senat de la seva reforma electoral, però el més destacat és l'amenaça russa que planeja sobre Ucraïna. Totes les potències occidentals temen moviments militars des de Moscou amb el record de Crimea ben present. Biden ha assegurat que si les tropes russes avancen posicions sobre el país de l'Europa de l'Est "serà un desastre per a Rússia". El president nord-americà ha amenaçat amb fortes sancions econòmiques mai vistes. 

Putin "no ha vist mai sancions com les que he promès que s'imposaran si es mou" cap a Ucraïna, ha apuntat Biden en una roda de premsa amb motiu del primer aniversari de la seva arribada al poder, segons recull Efe. Quines serien aquestes sancions? Biden ha estat taxatiu: "Si l'envaeixen, ho pagaran, els seus bancs no podran fer transaccions en dòlars". Es tracta d'una mesura que colpejaria amb força l'economia russa i el mateix president estatunidenc ha afirmat que el seu país i els seus aliats estan preparats per "imposar un cost sever i un dany significatiu" a Rússia i la seva economia.

Amenaces amb matisos

En el seu discurs Biden ha estat rotund amb les amenaces contra Rússia, però també n'ha matisat algunes. Ha exposat que les mesures que els EUA i els seus socis adoptin dependran del tipus d'intervenció que Rússia opti per fer. "Una cosa és que es tracti d'una incursió menor i que acabem discutint (a l'OTAN) sobre què fer i què no, però si (els russos) fan el que són capaços de fer amb una força en massa a la frontera, serà un desastre per a Rússia", ha alertat Biden.

És a dir, si els moviments militars russos al territori sobirà d'Ucraïna no són extremadament grans, els Estats Units descarten sancions tan severes com les que exposava Biden. El president justifica no fer servir l'arma de les sancions bancàries davant de qualsevol moviment militar rus pel seu efecte bumerang. "Vull ser clar que amb la imposició de sancions greus relatives a transaccions en dòlars (...) hi haurà un impacte negatiu als EUA i a les economies a Europa, així com un impacte devastador a Rússia". I ha afegit: "Així que asseguraré que tothom estigui a la mateixa pàgina a mesura que ens movem endavant". 

Malgrat que Biden té clars els passos a seguir en el cas que Rússia acabi envaint Ucraïna, no ha descartat la via diplomàtica. Considera que encara pot negociar amb Vladímir Putin, que ha assegurat que farà el que calgui per protegir els interessos de Rússia. Mentre no tanca la via de la negociació amb el seu homòleg, el president Biden també confirma que: "Ja hem enviat uns 600 milions de dòlars en equipament sofisticat de defensa als ucraïnesos".