Els russos han trobat una excusa per tornar a envair Ucraïna. Aquesta és la teoria dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units davant la ruptura de les converses amb l'OTAN, l'atac cibernètic contra el govern ucraïnès i els exercicis militars dels soldats russos molt a prop de la frontera ucraïnesa. Segons la versió dels nord-americans, el Kremlin ja hauria infiltrat sabotejadors al país veí per tal de dur a terme una "operació de falsa bandera" i justificar la seva entrada militar a Ucraïna. Així ho ha explicat el portaveu del Pentàgon, John Kirby, en una roda de premsa aquest divendres. Aquesta operació orquestrada podria tenir lloc aquest mes en forma d'un atac contra l'ambaixada russa, tal com ja van avisar les autoritats ucraïneses.

Falsa bandera

"Rússia està assentant les bases per tenir l'opció de fabricar un pretext per a la invasió, fins i tot a través d'activitats de sabotatge i operacions d'informació, i ha acusat Ucraïna de preparar un atac imminent contra les forces russes a l'est d'Ucraïna", ha assegurat Kirby. Aquesta és la teoria amb la qual treballa el Pentàgon davant els darrers avanços del conflicte a la frontera ucraïnesa a l'espera que es produeixi l'atac, el qual Kíev i Washington auguren que es produirà en les pròximes setmanes. “Actors d'influència russos ja comencen a fabricar provocacions ucraïneses als mitjans estatals i a les xarxes socials”, ha dit el portaveu nord-americà, recordant que Rússia ja va utilitzar un pretext similar abans de l'annexió de Crimea el 2014.

Entrenaments militars

Aquesta informació arriba tan sols un dia després que el govern ucraïnès patís un ciberatac que va aturar el funcionament de diverses pàgines web de l'administració durant unes hores. Aquest divendres, el ministeri de Defensa rus ha emès imatges dels entrenaments militars de combat del seu exèrcit a uns 50 quilòmetres d'Ucraïna. Segons el missatge publicat al compte oficial de Twitter, els exercicis han consistit en "les subdivisions de tancs de la 150a divisió de fusells motoritzats de la formació d'armes combinades del Districte Militar del Sud", que han "realitzat exercicis d'entrenament de combat a les serralades Kuzminski i Kadamovski, a la regió de Rostov". Algunes fonts de la intel·ligència nord-americana parlen d'uns 175.000 soldats russos estacionats a la frontera i plans per dur a terme la invasió aquest mateix mes, mentre el sòl encara és ferm gràcies a les condicions meteorològiques.

La ruptura de les negociacions multilaterals entre el govern de Vladímir Putin, Joe Biden i l'OTAN significa que l'última esperança per garantir la pau a Europa ja s'ha esfumat. Ahir, el viceministre de Defensa rus va confirmar el fracàs de la cimera a Ginebra i va rebutjar obertament altres converses amb Occident. Segons Moscou, la culpa d'aquest fracàs la tenen els nord-americans per no voler cedir ni un mil·límetre davant les seves demandes.