L'exèrcit de Rússia ha anunciat aquest dimecres a la tarda que es retira de la ciutat ucraïnesa de Kherson, que s'havia annexionat al principi de la guerra i era l'única capital regional que tenien sota control rus. El cap de l'agrupació de forces que combaten a Ucraïna, el general Serguéi Surovikin, ha informat el ministre de defensa, Serguéi Shoigú, que proposen "traslladar la defensa a la vora esquerra del riu Dniéper". Shoigú ha ordenat "procedir a la retirada de les tropes" i ha encarregat al cap de l'agrupació de forces que lluiten al país ucraïnès que "adopti les mesures necessàries per garantir el trasllat segur de les tropes, armament i dels equips a l'altre costat del riu".

En el seu informe, Serguéi Surovikin alertava que la defensa de la ciutat, ocupada des de l'1 de març, era "inviable". Per a més inri, destacava que "en les condicions actuals, tampoc és possible abastir el contingent militar rus desplegat a la zona". Malgrat que el responsable d'aquestes tropes ha indicat que "no és una decisió fàcil", sosté que la seva prioritat és "protegir la vida de civils i militars". Surovikin també ha acusat Ucraïna de "bombardejar objectius civils, des d'escoles fins a hospitals".

En els darrers dos mesos, els russos han anat perdent terreny al Dombass i ja es van veure obligats a retirar-se de la regió oriental de Khàrkiv. El 30 de setembre es van annexionar la regió de Kherson, Donetsk, Lugansk i Zaporíjia, tot i que no les controlen en la seva plena totalitat. Aquesta retirada evidencia la resistència ucraïnesa, però des de l'agost es calcula que uns 9.500 soldats d'Ucraïna han mort o bé han resultat ferits, segons càlculs de Rússia.

Les banderes russes desapareixen dels edificis administratius

Un altre dels factors que podia fer presagiar aquesta retirada era la recuperació de terreny per part de les forces ucraïneses. De fet, en els últims dies, les banderes de Rússia han anat desapareixent de diversos edificis administratius de la ciutat de Kherson. El corresponsal de guerra del diari Komsomolskaia Pravda, Alexandr Kots, ha informat a través del seu canal de Telegram d'aquest fet. Concretament, ha compartit un exemple (a través d'un vídeo) de desaparicions de banderes russes: l'Acadèmia Naval de Kherson ja no la té.

Mor el vicegovernador prorús de Kherson

Aquest mateix dimecres, ha transcendit que Kiril Stremoúsov, vicegovernador prorús de la regió de Kherson, ha mort a conseqüència, apunten, d'un accident de cotxe. La notícia l'ha donat Valeria Petrusevich, dirigent de l'organització Voluntaris de Crimea i, més tard, l'ha confirmat el servei de premsa de l'administració de Kherson que ha imposat Rússia. Stremoúsov tenia 45 anys.