El president de Rússia, Vladímir Putin, ha firmat aquest dilluns la llei que prohibeix la "propaganda de relacions sexuals no tradicionals" i la reassignació de gènere en els mitjans de comunicació, internet, la publicitat, la literatura i el cinema, ficant al mateix sac la pedofília. La nova norma introdueix multes de fins a 10 milions de rubles (165.200 dòlars o 160.500 euros) per violar la legislació. Es considera propaganda LGBTQ+ "la difusió d'informació o accions públiques dirigides a la formació d'actituds sexuals no tradicionals, el seu atractiu i d'idees distorsionades de l'equivalència social de les relacions sexuals tradicionals i no tradicionals".

Putin endureix les lleis homòfobes

La legislació suposa un important enduriment de la llei actual, ja que amplia la prohibició de la "propaganda LGBTQ+" entre menors als adults, i inclou la pedofília i "crides al canvi de sexe" entre adolescents. La informació sobre la firma de la llei ja apareix a la base de dades de la Duma de l'Estat (Cambra baixa de Rússia). Anteriorment, fou aprovada per la Duma de l'Estat i pel Consell de la Federació de Rússia (Senat). El projecte de llei ha estat durament criticat per associacions LGBTQ+ i organitzacions de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional, que ja va assenyalar després de la primera lectura que la legislació esmenada augmentarà l'homofòbia amb el permís de l'Estat rus i que assolirà un nivell completament nou. La llei ha estat sostinguda pel regulador dels mitjans de comunicació, Roskomnadzor, que ja ha eliminat o bloquejat més de 7.200 pàgines web, ja que li atorga nous instruments per perseguir als quals es beneficien de la qual cosa les autoritats qualifiquen de "propaganda LGBTQ+".

Multes per a ciutadans, entitats i estrangers

La llei introdueix multes per la "propaganda" LGBTQ+ per als ciutadans de fins a 100.000 rubles (1.650 dòlars o 1.600 euros), que ascendiran al doble si es tracta de funcionaris. La mateixa "falta" incorreguda per una persona jurídica (una empresa o organització) portarà una multa d'un milió de rubles (16.650 dòlars o 16.000 euros). Aquestes sancions es multiplicaran per dos a casa de propaganda LGTBQ+ entre menors. Les multes més grans seran imposades per "propaganda de la pedofília", que per als ciutadans seran de fins a 400.000 rubles (6.600 dòlars o 6.400 euros) i que es multipliquen si els sancionats són funcionaris. Per a persones jurídiques, la sanció econòmica ascendeix a fins a 10 milions de rubles (165.200 dòlars o 160.500 euros). En determinats casos, les persones jurídiques podran ser castigades fins i tot amb 90 dies de suspensió d'activitats. Els estrangers i persones sense ciutadania seran sancionats de la mateixa manera que els russos, amb la particularitat de què en cas d'agreujants, com és l'ús d'internet i mitjans de comunicació per fer "propaganda" LGTBQ+, podran ser expulsats del país.