Rússia continua la seva croada anti-LGTBI. El nou capítol de les polítiques LGTBI-fòbiques de Moscou ha estat aprovada aquest dijous per la Duma, la Cambra Baixa russa. Els representants han aprovat per unanimitat un projecte de llei que prohibeix la "propaganda de relacions sexuals no tradicionals". Es tracta d'una ampliació de la llei anti-LGTBI que ja és vigent al país des de l'any 2013, la qual a ser denunciada per organismes de drets humans d'arreu del món. 

L'aprovació de la Duma no és el darrer pas que ha de fer el projecte de llei, tot i que res apunta que quan passi per la Cambra Alta no sigui aprovada. "És possible que hi hagi esmenes que endureixin les normes proposades, les estudiarem", ha avançat Viacheslav Volodin, president de la Duma. És difícil imaginar endurir encara més un text que contempla. Les multes per "propaganda homosexual" poden pujar fins a 5 milions de rubles (més de 80.000 dòlars).

La prohibició ha estat recolzada pel regulador dels mitjans de comunicació, Roskomnadzor, que ja ha eliminat o bloquejat més de 7.200 llocs web, ja que li atorga nous instruments per perseguir els que es beneficien del que les autoritats qualifiquen de "propaganda" LGTBI. Es tracta d'un organisme que també ha estat clau en la persecució d'aquells que 

Què és la "propaganda LGTBI" segons Rússia? 

Des de fa anys que el col·lectiu LGTBI ha estat perseguit per les institucions russes des de fa anys. Amb la llei anti-LGTBI de l'any 2013 part d'aquesta persecució va quedar institucionalitzada. En aquell s'inclou la suposada protecció dels menors de l'anomenada "propaganda LGTBI", però que és exactament? Doncs qualsevol representació, menció o visibilització de les relacions no heteronormatives. La modificació del text faria que aquesta restricció no es limités només als menors, sinó a tota la societat. 

Tot el contingut al marge de les relacions que titllen de "tradicionals" queda terminantment prohibida tant als mitjans de comunicació, com a internet, els llibres, el cinema, la publicitat i els serveis audiovisuals. La iniciativa legal compta amb el suport dels cinc partits polítics representats a la cambra baixa del Parlament.

A Europa, els partits i govern d'extrema dreta fan servir la mateixa retòrica que el Kremlin i es refereixen a "propaganda LGTBI" a qualsevol expressió que no sigui heteronormativa. I de la mateixa manera que Rússia es persegueix i es legisla en contra del col·lectiu. Hongria és un dels exemples més clars, que compta amb una llei anti-LGTBI que s'empara en la protecció de la infància per poder limitar els drets de les persones.