El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dissabte un acord amb Bielorússia per al desplegament d'armes nuclears tàctiques en aquest país, que comparteix frontera amb Ucraïna. En un anunci a través de la televisió pública, Putin ha explicat que ha pres aquesta decisió com a resposta a l'enviament de munició amb urani empobrit a Ucraïna per part del Regne Unit, un armament que considera nuclear, tot i que Londres ho ha negat. Així i tot, ha assegurat que el president bielorús, Alexander Lukaixenko, feia temps que plantejava la qüestió de col·locar armes nuclears tàctiques a Bielorússia. 

El cap de l'executiu rus ha assegurat que aquest acord no viola els tractats de desarmament existents, i en aquest sentit ha assenyalat que els Estats Units han col·locat armes nuclears en territori de països aliats d'Europa. "No és res extraordinari, els EUA ho porten fent dècades", ha recordat Putin, que ha precisat que el país nord-americà va col·locar armament tàctic a Alemanya, Turquia, Holanda, Bèlgica, Itàlia i Grècia. "No cedim les armes com tampoc els Estats Units les cedeixen als seus aliats. En principi, fem el mateix que ells han fet durant dècades", ha assenyalat. Així doncs, la previsió de Rússia és que el 3 d'abril comenci la formació dels militars bielorussos i que l'1 de juliol conclogui la construcció d'una sitja per emplaçar aquest armament en territori bielorús. 

Des de l'inici de la invasió russa, Ucraïna ha acusat múltiples vegades a Minsk de ser còmplice de l'actual campanya militar, encara que Lukaixenko s'escuda en la militarització de les seves fronteres per part de l'OTAN.

Putin eleva la tensió amb el Regne Unit

El Regne Unit va anunciar aquest dimarts que a banda dels tancs Challenger 2, enviaria munició amb urani empobrit, un material d'alta densitat que resulta molt efectiu per a perforar els tancs de combat blindats. Des del Kremlin van reaccionar assegurant que hi hauria represàlies perquè es tractava d'"armes amb components nuclears". Una afirmació que el Ministeri de Defensa del Regne Unit va titllar de "desinformació" i va respondre que l'urani empobrit "no té res a veure amb armes o capacitats nuclears" i que és un component "estàndard" que diversos exèrcits han fet servir durant dècades.

En el missatge emès aquest dissabte, el líder del Kremlin ha reconegut que la munició britànica no és considerada com una arma de destrucció massiva, però que és un armament "d'allò més perillós", pel fet que després de l'impacte pot deixar partícules amb càrrega radioactiva. "He de dir que Rússia, per descomptat, té amb què respondre. Sense exagerar, tenim centenars de milers, centenars de milers d'aquests projectils. Encara no els hem fet servir", ha advertit.

Putin ha reconegut que l'armament occidental suposa una "amenaça" per a les forces russes, però ha assegurat que al capdavall, aquest armament només allargarà el conflicte, i que això "únicament conduirà a una gran tragèdia, res més".

En aquest sentit, ha afirmat que la indústria militar russa produeix tres vegades més munició que abans i que planeja fabricar i modernitzar més de 1.600 tancs, quan els "incendiaris", en al·lusió als països occidentals, subministraran a Kíiv "420 o 440 tancs".