El Regne Unit va anunciar aquest dimarts que enviarà munició fabricada amb urani empobrit amb l'objectiu que Kíiv pugui fer front als tancs moderns. Una decisió a la qual el president rus, Vladímir Putin, va reaccionar assegurant que hi hauria represàlies perquè es tracta d'"armes amb components nuclears". Com a resposta, el Ministeri de Defensa del Regne Unit va emetre un comunicat acusant el Kremlin d'intentar desinformar i va assegurar que l'urani empobrit "no té res a veure amb armes o capacitats nuclears" i que és un component "estàndard" que fan servir diversos exèrcits. Tanmateix, la decisió del govern britànic també ha provocat una polèmica al país, donat que activistes i les Nacions Unides han expressat preocupació per les conseqüències de l'ús d'aquest tipus de munició, que s'ha fet servir anteriorment a Iraq o als Balcans.

Activistes i l'ONU alerten de l'ús de munició amb urani empobrit

L'urani empobrit és el residu del procés d'enriquiment de l'urani natural. Si l'urani enriquit serveix per a la creació d'armes nuclears, l'alta densitat de l'urani empobrit el fa útil en la creació de munició perquè pot perforar tancs blindats. El seu ús no està prohibit per les convencions internacionals, però això no l'eximeix de la polèmica, donat que alguns estudis han conclòs que té un impacte negatiu en el medi ambient i en la salut de les persones de les àrees afectades.

En aquest sentit, activistes de l'organització britànica Campanya per al Desarmament Nuclear (CND) han alertat que en cas d'impacte les municions d'urani empobrit poden "alliberar pols tòxica o radioactiva que pot ser inhalada" i que a llarg termini provoca "problemes de salut" en les persones que viuen en zones de conflicte. Així, des de CND han assegurat que l'ús d'aquestes armes està associat a una incidència més gran d'alguns tipus de càncer, insuficiència renal, trastorns del sistema nerviós, malalties pulmonars i problemes radioactius. La Secretaria General de l'ONU també ha expressat "preocupació" per les conseqüències que podria tenir l'anunci de Londres.

El Comitè Científic de Riscos per a la Salut i el Medi Ambient (SCHER) de la Comissió Europea va elaborar un estudi l'any 2010 en el qual explica que l'urani empobrit és menys radioactiu que altres tipus d'urani. El principal risc de radiació sorgeix de la inhalació de les partícules de pols o per la ingesta d'aliments o aigua contaminada, però aquestes partícules en cap cas poden penetrar a la pell. Quant als efectes sobre el medi ambient, l'estudi reconeix que no s'ha estudiat prou, però segons les dades disponibles en aquell moment, excepte les àrees properes a vehicles i tancs destruïts, la contaminació a les zones de guerra és generalment baixa, i per tant es considera que els riscos per als ecosistemes terrestres i aquàtics són baixos. Per aquest motiu, des del govern britànic han insistit que aquests projectis s'han fet servir anteriorment i que les investigacions científiques demostren que l'impacte en la salut i el medi ambient és "probablement baix".