La violència sexual a Corea del Nord és "omnipresent" i "sistemàtica". Aquestes són les conclusions d'un informe publicat per l'organització Human Rights Watch (HRW) sobre l'actual situació del país dirigit per Kim Jong-un. El document reflecteix que pràcticament tota dona nord-coreana, nena o adulta, està exposada a patir abusos sexuals, violacions incloses, durant bona part de la seva vida tant en l'àmbit privat com en el públic en un context que garanteix una impunitat casi total als autors de les agressions.

"Això ja no es tracta de 'me too', és més bé que totes han sigut víctimes. Omnipresent i sistemàtic són les dues paraules que han d'estar en primer pla per abordar aquest tema", ha explicat a Efe el vicedirector de la divisió d'Àsia per HRW, Phil Robertson, abans de la presentació de l'informe, el qual s'ha fet a Seül (Corea del Sud).

Testimonis de dones, nenes i homes

Totes les dones entrevistades coincideixen a dir que és "inútil" denunciar qualsevol cas de violació o abús, ja que molts són comesos per les pròpies autoritats. Les entrevistades que han permés elaborar aquest informe, expliquen el sentiment de sorpresa que senten quan veuen que hi ha interès per la violència sexual que han patit.

COREA DEL NORD-EFE

EFE

"Passa tan sovint que ningú pensa que sigui un problema. Els homes que agredeixen sexualment les dones no creuen que estigui malament i nosaltres tampoc ho pensem", explica una dona de mitjana edat sota el fals nom de Oh Jung-hee. "Però som humanes i ho patim. Plores per la nit i no saps per què", afegeix.

Un dels exemples que mostra la normalització de la violència de gènere i sexual al país asiàtic és la d'una dona que explica que la resposta de la policia davant la pallissa que estava patint per part del seu marit va ser la de demanar a l'home que no la pegués "tan fort".

L'estudi també destaca que l'educació que reben les nenes fomenta aquesta situació. "Les nenes aprenen que no són iguals que els nens i que no han d'oposar-se a ser maltractades", apunta.

Altres testimonis mostren que la violència sexual es produeix en pràcticament qualsevol lloc del país: el transport públic, la feina, les llars, el carrer i els centres de detenció per tots aquells que intenten fugir del país.

Finalment, l'estudi conclou que la transformació econòmica del país ha provocat l'aparició de mercats minoristes regulats pel règim on els funcionaris s'aprofiten del seu poder per abusar de les dones que comercien amb ells, ja que cada cop són més les famílies que depenen d'aquests mercats.