Venècia salvada pels pèls. La ciutat italiana ha alçat aquest dimarts el sistema de dics MOSE per protegir-se de l'arribada des del mar Adriàtic d'una marea de 173 centímetres d'alçada provocada per la forta borrasca que assota tota Itàlia i que podria haver causat una inundació històrica. No seria la primera vegada que els venecians han de sortir amb botes d'aigua perquè l'aigua arriba fins als genolls. Aquesta vegada, però, sembla que per fi s'ha pogut comprovar el perfecte funcionament dels dics. 

"El MOSE està plantant cara a la marea més alta en 50 anys. Sense aquestes barreres, Venècia s'hauria submergit de manera catastròfica. Aquestes barreres estan salvant el patrimoni de la humanitat", ha assegurat el vicepresident Matteo Salvini.

L'actual "és pitjor que la gran marea de fa tres anys", quan la ciutat dels canals va patir una inundació històrica produïda per un augment de 187 centímetres al nivell de l'aigua, ha detallat Salvini, que també ostenta la cartera d'infraestructures del Govern italià.

Venècia, sacsejada per un temporal de pluja i vent

Aquest dimarts, un fort temporal carregat de pluja, vent, onatge i neu fueteja gran part d'Itàlia i ha portat les autoritats a emetre diverses alertes davant l'alt risc de riuades, inundacions i danys a tot el país. Les previsions apunten que dimecres i dijous que ve també es produiran marees notables a la llacuna de Venècia, amb un augment de fins a 145 centímetres en el nivell de les aigües a mig matí, segons ha detallat el Centre de Marees de l'Ajuntament de la ciutat.

Un sistema de dics polèmic

El sistema MOSE, que Venècia va estrenar l'octubre del 2020, consisteix en una sèrie de dics hidràulics que tanquen les tres boques que uneixen la llacuna veneciana amb el mar els dies en què les marees creixen per sobre dels 110 centímetres, impedint així l'arribada de l'aigua a la capital del Vèneto. L'objectiu d'aquestes barreres és protegir la delicada ciutat i els seus edificis històrics de l'aigua del mar i de l'efecte corrosiu de la sal, que afecta patrimoni de gran valor.

Els dics, però, han estat polèmics. Des que van ser aprovats, passant per la construcció i els retards temporals. Les obres dels dics han costat 5.500 milions d'euros, molts més dels que s'havien previst, i van patir molts retards i endarreriments. Els dics romandran actius perquè es preveu que l'aigua comenci a entrar novament a la llacuna veneciana.

En aquest sentit, la ciutat també va inaugurar dissabte passat un sistema addicional de barreres que protegeixen l'emblemàtica basílica de San Marco de l'arribada de l'acqua alta en els casos en què no s'activi el sistema MOSE. 

 

Imatge principal: la plaça de San Marco, lleugerament coberta d'aigua / Unsplash