La televisió té una importància molt gran a Rússia. Així ho ha explicat en una entrevista amb ElNacional.cat Miguel Vázquez Liñán, expert en propaganda russa i Coordinador al Grup d'investigació en Memòria Històrica i Comunicació i professor de la Universitat de Sevilla. "El Canal 1 de Rússia és el més vist al país. La televisió té un paper molt important i les xarxes socials també hi estan molt vinculades". En aquest sentit, destaca que el que veu "és una campanya al voltant de Putin, un Putin que no fa mítings, ni debats electorals. Té un equip de campanya que sí que hi va, però ell no. Fa una campanya no com a candidat, sinó com a líder de la nació, està per sobre de la resta de candidats". D'aquesta manera, l'equip de Putin ha afirmat haver recollit més de 3 milions de firmes, però ningú ha vist cues a les seves seus per firmar, com sí que hauria passat a les de Borís Nadejdin, tot i que no el van deixar presentar a les eleccions, al·legant que el 15% de les seves firmes, eren falses. "Ell no fa campanya, però sí que durant aquests dies fa aparicions públiques, com per exemple, el festival de la joventut i espectacles que es formen al seu voltant. També durant el discurs pel dia de la dona, una campanya en aquesta direcció, amor a la família, la necessitat de la dona per a donar continuïtat, la dona que tindrà fills, família, tradició". I una similitud, en aquest context, molt important: "La propaganda de Putin és equiparable a la propaganda franquista d'aquí". 

vladimir putin conferencia forum krasnodar efe
Efe

La televisió russa, una rèplica del NO-DO?

"El Canal 1 no és el canal a través del qual s'informen tots els russos, però marca com la versió oficial, una mica com el Pravda en època de la Unió Soviètica, la resta seguia la interpretació. L'important aquí és no pensar en les eleccions russes com podrien ser aquí a Espanya", constata. "Aquí hi ha partits que tenen més espai mediàtic, però no es pot comparar amb Rússia. La campanya allà, ja està feta i això també ho assumeix la població. La resta de candidats són persones que han estat a la Duma i que han votat sí a totes les propostes de Putin. Putin es presenta sense partit. És un culte a la personalitat". D'aquesta manera, el professor destaca que les notícies són un 80% de notícies sobre Putin i la seva última visita en alguna empresa: "És com el NO-DO". "La presència de Putin és tanta, que no necessita res més".

La resta de candidats són persones que han estat a la Duma i que han votat sí a totes les propostes de Putin

Així, doncs, els russos saben que les eleccions no són una manera viable de canviar les coses. Vázquez Liñán assegura que l'única victòria o acte de victòria va ser l'enterrament de Navalni, petita victòria que per les poques que tenen va ser molt emocional i important per a molta gent. En alguns punts, es va sentir "Rússia sense Putin" o "No a la guerra" i també "Putin és un assassí". Malgrat l''èxit' del funeral de Navalni, l'expert constata que l'oposició "no tindrà cap altra oportunitat". 

putin rodejat de massa efe
Efe

L'operació militar especial, en el focus de la campanya

Segons Vázquez Liñán, els temes de campanya no canviaran gaire i el focus estarà posat en l'operació militar especial. "Els missatges del 8 de març o el festival de la joventut, tots acaben igual, amb l'operació militar especial. Per exemple, el dia 8 de març, el missatge girava al voltant de les dones i mares que esperen els seus marits i cuiden la família, els soldats joves, etc. Quan Putin guanyi les eleccions, apareixerà gent contenta. Això especialment passarà a les repúbliques del Caucas, Daguestan o Txetxènia. Putin està obsessionat amb la diversitat del país, que hi ha gent de colors diferents i religions diferents que li donen suport, demostrar que la varietat vol a Putin. Enguany, amb una mirada especial a Ucraïna".

Sense perspectives de canvi

"Normalment, hi ha una discussió pel canvi. Sempre hi ha la pregunta de què passa quan el règim està molt fort; és l'oposició fort que acaba amb el règim o és la debilitat del règim que fa forta una oposició? Ara, el règim està fort. En algun moment caurà, però és un règim que depèn ara mateix d'una persona, que ara mateix està forta i és difícil que la gent vagi contra seu, perquè sempre que s'intenta es va contra ells d'una forma molt dura, especialment, durant els últims anys", insisteix. Així, constata que hi ha moltes persones que estan contra Putin i tenien por d'anar a l'enterrament i que un possible canvi podria venir si a Ucraïna les coses anessin malament, però no estan anant. Preguntat per a una possible transició, Vázquez Liñán destaca que "no seria fàcil. No es pot demanar a un país que no ha tingut una vida política normal, que maduri de la nit al dia, i un procediment exemplar". 

En algun moment caurà, però és un règim que depèn ara mateix d'una persona, que ara mateix està forta

"Putin necessita un cop fort". En aquest sentit, constata que alguns que no estan d'acord amb ell, li volen donar un missatge que estan en desacord. "Molts votaran Gent Nova en comptes de votar Putin, per enviar un missatge". Les eleccions actuals són especials perquè són les primeres amb guerra, però no hi ha oposició real. D'aquesta manera, l'investigador destaca que no se sabrà mai quin percentatge de gent vota el candidat de Gent Nova com a protesta, perquè el màxim que trauran els partits de l'oposició podria ser un 6 o un 10%. 

putin efe (22)
Efe

"No serà fàcil que arribi a la gent, tenir informació fiable. Cap dels partits que es presenta és oposició real. Hi ha gent que no votarà a ningú, però els que votin seguiran una consigna o una altra per veure si s'interpreta el missatge. Si aconseguissin vots, mai serien vots. Un candidat no tindrà mai més del 10% dels vots", constata. A més, ressalta que "la victòria serà una mica més que contundent. El resultat real, per molt boicot que hi hagi, no arribarà, no es veuran els resultats reals". Ara bé, malgrat que les eleccions no siguin clares i transparents, hi ha gent que vota Putin de manera convincent. "Hi ha gent que pensa que és un bon líder, agrada i volen continuar amb ell, perquè imagina't què passaria si guanyessin uns altres. Altres el voten amb el nas tapat. Molts hi van i el voten com un ritual. Amb 25 anys al poder ha teixit unes xarxes on els governadors ho són perquè Putin vol, i aquesta gent mobilitzarà a l'electorat perquè votin pel líder, aquestes xarxes formen un gruix de població que serà mobilitzada pel mateix Putin", destaca. En aquest sentit, insisteix que, per exemple, el Partit Comunista continua tenint vots perquè hi ha gent molt nostàlgica de l'URSS i consideren que Putin no és suficient. 

Amb 25 anys al poder ha teixit unes xarxes on els governadors ho són perquè Putin vol

Incentius per anar als col·legis i votar

Algunes vegades han circulat imatges sobre com els electors reben gotets o paquets de menjar si voten. "És possible que el director d'una fàbrica gran reculli el vot dels seus treballadors, o posen entrepans i votes. Si no votes a qui hauries de votar, potser tens problemes, unes vacances que no voldries, venjança, incomoditat... al final si ja saps que guanyarà qui guanyarà, per què arriscar-se". En aquest sentit, l'expert destaca que en alguns llocs, en els anteriors comicis, Putin va guanyar amb el 107% dels vots. "No se n'amaguen", somriu. 

putin efe (23)
Efe

Ara bé, comenta que en alguns llocs s'ha demanat anar a les ambaixades a les 12 del migdia per col·lapsar-ho i votar contra Putin. "Aquestes accions són per mantenir els llaços i que la gent es mantingui ferma i no es mori d'inactivitat", conclou. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!