Les previsions del Vaticà apunten que el papa Francesc, de 86 anys, rebrà l'alta aquest dissabte i podrà assistir l'endemà a la celebració de la missa de Diumenge de Rams. "Puc confirmar que com que està previst que abandoni l'hospital demà, s'espera que el papa Francesc sigui present a la plaça de Sant Pere diumenge per a la celebració eucarística del Diumenge de Rams, la Passió del Senyor", ha assenyalat el director de l'oficina de premsa del Vaticà, Matteo Bruni. Tanmateix, el pontífex no oficiarà la missa que dona el tret de sortida a la Setmana Santa, i segons ha informat Efe, la idea del Vaticà és que els rituals siguin oficiats per diversos cardenals però presidits pel Papa. 

L'equip mèdic de l'hospital Gemelli de Roma, on està ingressat el Papa des de dimecres passat, probablement li donarà l'alta després que el tractament antibiòtic en vena a què ha estat sotmès hagi pal·liat la bronquitis que ha patit. "S'espera que Sa Santedat torni a Santa Marta demà, després dels resultats dels exàmens finals d'aquest matí", ha comunicat Bruni. El Vaticà, a més, ha compartit un vídeo en què es veu com Francesc bateja un nounat, Miguel Ángel, al mateix hospital. "Després, quan el porteu a la parròquia, dieu que el va batejar el Papa aquí", li ha dit a la mare del nadó. Tot i que el pontífex s'ajuda d'un caminador per moure's, se'l veu en bones condicions de salut. 

Anteriorment, Bruni havia informat que el Papa va passar una bona nit dijous "amb un curs clínic normal". "Francesc va sopar pizza amb les persones que l'assisteixen aquests dies d'hospitalització: amb el Sant Pare hi havia els metges, infermers, assistents i personal de la Gendarmeria", ha informat el Vaticà. Aquest matí, després d'esmorzar, ha llegit alguns diaris i ha tornat a la feina.

El papa Francesc no oficiarà la missa de Diumenge de Rams

Malgrat que el tractament per curar la bronquitis hagi estat efectiu, l'estat de salut del pontífex no és òptim, i per aquest motiu, no es preveu que pugui oficiar les misses. En aquest sentit, el Vaticà treballa en una forma alternativa que permeti celebrar la Pasqua amb el Papa present. La idea, doncs, és que aquest presideixi els ritus, però que els oficiïn a l'altar diferents cardenals. Així, el Diumenge de Rams estarà oficiat pel vicedegà del Col·legi Cardenalici, el purpurat Leonardo Sandri, i amb aquesta celebració obrirà la setmana més important del calendari litúrgic, en què els catòlics commemoren la mort i resurrecció de Crist.

Amb tot, no està clar si Francesc llegirà homilies o missatges com el que sol pronunciar al final del Via Crucis de Divendres Sant, al Coliseu Romà. Sí que s'espera que s'encarregui de pronunciar l'homilia del Diumenge de Rams i també d'impartir la tradicional benedicció Urbi et Orbi i llegir el seu missatge del Diumenge de Resurrecció des de la lògia central de la basílica de Sant Pere.

Francesc està ingressat a la desena planta de l'hospital Policlínic Gemelli de Roma des de dimecres a la tarda. Tot i que en un primer moment es va informar que assistia al centre sanitari amb motiu d'un control programat, posteriorment es va conèixer que en realitat patia una infecció respiratòria i finalment es va confirmar que es tractava d'una "bronquitis" d'origen infecciós. Per a pal·liar aquesta infecció se li ha subministrat un tractament antibiòtic, que, segons ha informat la Santa Seu "ha produït els efectes esperats amb una notable millora de l'estat de salut". Aquesta ha estat la segona vegada que el pontífex ha ingressat en aquest hospital, després que el juny del 2021 fos operat d'una estenosi diverticular greu amb signes de diverticulitis esclerosant.