L'ultradretà Geert Wilders ha guanyat les eleccions als Països Baixos, segons les primeres estimacions. Els sondejos a peu d'urna publicats al tancament dels col·legis electorals indiquen que el partit islamòfob i euroescèptic PVV hauria obtingut la victòria en els comicis generals celebrats aquest dimecres, amb 35 dels 150 escons del Parlament. Si es confirmen els resultats de l'enquesta realitzada per l'agència d'investigació Ipsos, el triomf de Wilders seria molt més folgat que el que havien predit totes les enquestes publicades els últims dies. A més, la seva formació duplicaria els actuals 17 escons que té com a partit de l'oposició.

Per darrere del PVV se situaria el bloc d'esquerres, format pels socialdemòcrates PvdA, els verds GroeLinks i encapçalat per l'exvicepresident de la Comissió Europea Frans Timmermans, amb 26 escons. El partit del primer ministre en funcions, Mark Rutte, patiria una important patacada electoral: els liberals de dretes de VVD, liderats per la turca-neerlandesa Dilan Yesilgöz, quedarien en la tercera posició amb només 23 escons (davant dels 34 actuals). La quarta posició seria per als debutants Nou Contracte Social (NSC), partit del democristià Pieter Omtzigt, que entraria al Parlament amb 20 escons.

Formar govern: complicat per a Wilders

Dels 26 partits que s'han presentat a les eleccions d'aquest dimecres, 16 n'han obtingut representació parlamentària. Els únics que han superat la barrera dels 10 escons són els esmentats PVV, VVD, NSC i el bloc de Timmermans, mentre que el partit liberal d'esquerres D66 ha perdut 14 escons després de passar pel govern de coalició sortint i s'ha quedat amb només 10 diputats. El partit dels pagesos BBB ha obtingut 7 escons, seguit de Crida Democristiana CDA i el seu pas de 15 a 5 escons després d'haver format part del govern actual. El Partit Socialista se n'ha quedat amb 5, el Partit dels Animals se n'ha quedat amb 4 i els ultradretans Fòrum per a la Democràcia (FvD), els conservadors Unió Cristiana (CU) i els calvinistes SGP s'han quedat amb 3 escons cadascun.

Si es confirmen els resultats, formar govern serà complicat per a Wilders. El Parlament neerlandès té 150 diputats, cosa que significa que un executiu necessita 76 escons per formar una majoria. Cap partit aconsegueix aquesta xifra ell sol, fins al punt que els Països Baixos han estat governats per coalicions des de fa més d'un segle. Dit això, cal recordar que cap formació no ha volgut governar encara amb el líder ultradretà. Però això no li ha impedit reaccionar ràpidament a la publicació de les primeres estimacions i compartir un vídeo on celebra la victòria.

"Som el partit més votat dels Països Baixos i els asseguro que els electors han parlat", ha manifestat Wilders, afegint que els ciutadans "tornaran a ser el primer" i ha avançat contactes amb altres partits per formar govern. "El PVV vol treballar amb altres partits des d'una gran posició, i això significa que cada partit, inclòs el nostre, ha de saltar per sobre de la seva ombra", ha assenyalat.

Els ciutadans dels Països Baixos han votat aquest dimecres en unes eleccions generals anticipades, convocades després de la caiguda del govern de Rutte a l'estiu per les diferències sobre la reforma del sistema d'asil. És a dir, per unes disputes internes en matèria migratòria que van desfermar una crisi al país: després de 13 anys com a primer ministre, Rutte va deixar la política

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!