Els negociadors del Parlament Europeu i dels Vint-i-set han aconseguit aquest dijous un acord polític per imposar a les plataformes digitals com Facebook, YouTube o Twitter l'obligació de retirar, en un màxim d'una hora, 'continguts terroristes' que estiguin sent difosos a través de les seves xarxes a Internet.

Aquesta nova norma permetrà a les autoritats d'un Estat membre dictar ordres de retirada de contingut perquè els arxius terroristes siguin eliminats de les plataformes o deshabilitat l'accés als mateixos des de qualsevol dels països de la Unió Europea.

Les xarxes socials, una eina

En aquests últims anys, hi ha hagut un augment de l'apologia del terrorisme a les xarxes socials, i fins i tot, en alguns casos, molts terroristes han dut a terme els seus atemptats retransmetent-lo en directe a través de les seves xarxes socials. Amb això els proveïdors en línia tindran un termini màxim d'una hora per complir aquesta ordre i queda en mans dels Estats membre establir el marc de sancions en casos d'incompliment.

"Els terroristes utilitzen vídeos i retransmissions en directe dels atemptats com a arma de reclutament. Aquest acord ajudarà les autoritats nacionals i les plataformes 'en línia' a limitar el dany d'aquest contingut tòxic", ha declarat la comissària d'Interior, Ylva Johanson, després de conèixer-se el pacte.

Debat sobre els drets fonamentals

La nova norma va ser proposada per la Comissió Europea fa dos anys i romania bloquejada per les diferències entre els governs i eurodiputats sobre la seva manera d'aplicació i de protegir els drets fonamentals. La negociació ha tirat endavant després dels recents atemptats a França i Àustria. L'acord necessita encara el vistiplau dels  Vint-i-set i de l'Eurocambra per ser formalment adoptat.

Les noves regles s'aplicaran a totes les companyies a Internet que ofereixin els seus serveis a la Unió Europea, independentment del lloc en què s'ubiqui la seu de la plataforma, i preveuen una definició detallada del que deu entendre's per "contingut terrorista".

L'acord aconseguit entre els Vint-i-set i l'Eurocambra deixa fora els continguts difosos amb finalitats educatives, periodístiques, artístiques o d'investigació i també quedaran exempts aquells arxius difosos per crear consciència contra l'activitat terrorista.

A més preveu salvaguardes per evitar abusos, inclòs un mecanisme de reclamació perquè els continguts que hagin estat bloquejats o retirats per error puguin ser reinstal·lats tan aviat com sigui possible.

Fotografia principal: Mosaic de Miró a la Rambla amb flors i espelmes en honor a les víctimes del 17-A / ACN