La Unió Europea (UE) ha expressat avui el seu "total suport" a l'Assemblea Nacional de Veneçuela com la institució escollida democràticament al país, i va cridar a iniciar "immediatament" el procés per celebrar unes eleccions "creïbles". D'aquesta manera eludeix mostrar el seu suport cap a l'opositor Juan Guaidó, que s'ha autoproclamat aquest dimecres "president interí" del país després d'una gran manifestació de centenars de milers d'opositors al president Nicolás Maduro.

"La UE recolza totalment l'Assemblea Nacional com la institució escollida democràticament, els poders de la qual han de ser restaurats i respectat," ha indicat l'alta representant comunitària per a la Política Exterior, Federica Mogherini, en una declaració en nom dels Estats membres de la Unió.

La UE ha demanat "fermament" l'inici d'un "procés polític immediat que porti a unes eleccions lliures i creïbles, de conformitat amb l'ordre constitucional." La política italiana ha afirmat que "el poble de Veneçuela ha demanat massivament democràcia i la possibilitat de determinar lliurement el seu propi destí". "Aquestes veus no poden ser ignorades", ha emfatitzat.

Mogherini ha posat èmfasi igualment que s'han "d'observar i respectar plenament els drets civils, llibertat i seguretat" de l'Assemblea Nacional, "incloent el seu president, Juan Guaidó."

Ha subratllat que la violència i l'ús excessiu de la violència per part de les forces de seguretat són "completament inacceptables i és segur que no resoldran la crisi". "El poble veneçolà té dret a manifestar-se pacíficament per escollir lliurement els seus líders i decidir el seu futur", ha dit Mogherini.

La cap de la diplomàcia comunitària ha assegurat que la UE i els seus Estats membres "continuen disposats a donar suport a la restauració de la democràcia i l'Estat de dret a Veneçuela a través d'un procés polític creïble i pacífic en línia amb la Constitució veneçolana.

Tusk dóna suport a Guaidó

Donald Tusk ha assegurat a través de Twitter que "a diferència" de Nicolás Maduro, president de Veneçuela, "l'assemblea parlamentària, inclòs Juan Guaidó, té un mandat democràtic dels ciutadans veneçolans".

D'aquesta manera, el president del Consell Europeu dóna suport al líder opositor Guaidó. Els EUA, Canadà i diversos països de l'Amèrica Llatina, entre ells el Brasil, Colòmbia o l'Equador, han donat suport a Guaidó. "Espero que tot Europa s'uneixi en suport de les forces democràtiques a Veneçuela", ha escrit Tusk a la xarxa social.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat