L'assemblea general de l'ONU ha aprovat aquest dimecres una resolució de condemna contra la invasió russa d'Ucraïna, amb el suport de 141 dels 193 Estats membres, i l'abstenció de la Xina. El text "deplora" l'agressió russa contra Ucraïna i "demana" a Moscou que hi posi fi i retiri immediatament i sense condicions les seves tropes del país. La resolució, que no té caràcter vinculant, ha rebut únicament cinc vots en contra (Rússia, Bielorússia, Síria, Corea del Nord i Eritrea) i 35 abstencions. El resultat de la votació ha estat rebut dempeus i amb aplaudiments per una majoria de l'assemblea general. En resposta a aquest bloqueig, Occident ha acudit a l'assemblea general -on no hi ha vetos- per denunciar les accions de Moscou i, sobretot, mostrar el seu aïllament en l'escena internacional.

Després de contínues negociacions en els últims dies liderades pels EUA, els països europeus i la mateixa Ucraïna, la resolució ha estat promoguda per gairebé un centenar de països i ha rebut finalment 141 vots a favor. Un total de 35 Estats han optat per l'abstenció (entre ells destaquen la Xina, Cuba, l'Índia o Sud-àfrica) i dotze han decidit no participar en la votació (inclosos Veneçuela, el Marroc o Etiòpia). Per tirar endavant, la resolució necessitava el suport d'almenys dos terços dels estats membres que votessin, cosa que ha aconseguit. "El govern rus està cada vegada més sol", ha destacat immediatament després de la votació l'ambaixador de la Unió Europea davant de l'ONU, Olof Skoog, que ha qualificat el vot com a "històric". "Rússia ha escollit l'agressió. El món ha escollit la pau", ha recalcat Skoog, tot destacant la defensa de l'ordre internacional, el diàleg i la diplomàcia per resoldre el conflicte.

La representant nord-americana, Linda Thomas-Greenfield, ha destacat que "avui el món ha parlat amb una veu clara i unida" contra una guerra "injustificada" i "inadmissible". "Hem demostrat que Rússia està aïllada i sola i que el cost continuarà pujant fins que Rússia cedeixi", ha assenyalat. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha assenyalat que l'assemblea general ha enviat un missatge "alt i clar: aturin les hostilitats a Ucraïna ara, silenciïn les armes ara, obrin la porta al diàleg i la diplomàcia ara".