En un comunicat d'aquest matí, la nova administració Biden s'ha sumat a les condemnes de la Xina per les atrocitats sistemàtiques comeses contra la minoria musulmana uigur.

Segons la informació disponible, s'estima que més d'un milió de persones han estat detingudes en més de 1000 camps xinesos.

Després de l'exhaustiva investigació publicada ahir per la BBC on diversos testimonis relaten les seves experiències dins dels camps de "reeducació" xinesos, l'executiu americà ha condemnat els fets.

En el seu últim dia de presidència, l'administració Trump ja va denunciar els "crims contra la humanitat" i el "genocidi" contra la minoria ètnica. L'ex-secretari d'Estat, Mike Pompeo, va declarar que "després d'una anàlisi exhaustiva dels fets disponibles" els EUA ha detectat que des del març del 2017 la Xina ha emprès un "intent sistèmic per destruir els uigurs". En particular, els americans van denunciar empresonaments "arbitraris", tortures i restriccions a la llibertat de religió, d'expressió i de moviment. Malgrat això, l'única acció que contemplen de moment com a estat és la condemna dels fets i la implicació de les autoritats judicials internacionals.

 

Reaccions internacionals

En les declaracions d'avui, un portaveu del Departament d'Estat americà ha traslladat la seva "profunda preocupació" per les acusacions de "violacions sistemàtiques i abús sexual contra les dones internades als camps per l'etnia uigur i altres musulmans a Xinjiang". El Departament d'Estat ha assegurat que els testimonis de les atrocitats "colpegen la consciència i han de ser ateses amb greus conseqüències."

D'altra banda, la ministra d'Assumptes Exteriors australiana, Marise Payne, també ha comunicat la seva consternació, exigint l'accés "immediat" de l'ONU a la regió xinesa, apel·lant directament a l'Alta Comissària dels Drets Humans, Michelle Bachelet.

Per la seva part, el govern Xinès ha negat rotundament la veracitat dels testimonis i les investigacions, al·legant que en els camps només s'esdevé l'"entrenament vocacional i educació" dels interns.

Segons diversos observadors de Drets Humans, el govern xinès hauria embarcat en l'opressió gradual dels més de 12 milions de uigurs, la majoria concentrats en la zona de Xinjiang, que ha culminat en la seva vigilància massiva, detenció, adoctrinament i esterilització forçada de forma sistemàtica.

 

Foto principal: els EUA condemnen la repressió sistemàtica de la minoria uigur a la Xina / Efe