Tres graus positius a primera hora del matí. El pas fronterer d'Hoptivka ho té tot, neu, fred i tensió. Les tensions internacionals s'han disparat en els últims mesos davant d'una possible invasió russa d'Ucraïna. Fa 8 anys, abans que Rússia s'annexionés la península de Crimea i desencadenés un conflicte a l'Est d'Ucraïna, aquest pas fronterer –com a tal– gairebé ni existia. Les famílies passaven d'un lloc a l'altre per visitar familiars o fer unes compres, ara, però, reforçar les fronteres s'ha convertit en una prioritat.

No s'hi veu gran cosa a banda de neu i tampoc s'intueixen els possibles 150.000 soldats russos que hi podria haver a l'altra banda, segons destaca l'agència AFP. Els Estats Units han dit aquest dijous que creuen que els efectius militars i tropes podrien haver crescut més. Concretament, es parla d'uns 7.000 soldats més, malgrat l'anunci de Rússia de retirar algunes tropes. "Estem constantment en alerta", diu l'oficial de la guàrdia fronterera Mykola Feryn. "Fem entrenament, especialment amb forces de reserva entrenades en operacions de combat. En el cas de l'agressió russa, serem els primers a participar", relata a la mateixa agència. 

ucrania frontera rusa efe

Un grup de persones travessa la frontera a peu amb maletes / Efe

En aquest pas fronterer, prop de la ciutat de Khàrkiv, disposa d'una torre d'observació equipada amb un sistema de videovigilància que pot escanejar l'horitzó a una distància de 10 quilòmetres. La tanca que hi ha ara és fruit del reforç fronterer que hi va haver l'any 2015. Hoptivka era abans un pas fronterer animat i ruta principal amb Rússia. Ara, són pocs els vehicles que el creuen.

frontera ucrania rusia efe

Punt fronterer d'Hoptivka / Efe

Només a 40 quilòmetres de distància, hi ha la ciutat de Khàrkiv, la segona ciutat del país. Els prop d'1,5 milions d'habitants del país han après a viure sota una constant amenaça de guerra i tensions. Ara i des de fa 8 anys. De fet, el 2014, recull el portal France24, multituds prorusses es van fer càrrec de l'administració regional de Khàrkiv. En aquell moment, hi havia força desconcert i certa por que la segona ciutat del país i gran centre industrial caigués en mans russes. Kíev i Khàrkiv estan separades per 400 quilòmetres. El mateix mitjà relata que els esforços polítics locals i de Kíev van ser importants per 'recuperar' Khàrkiv, evitant que passés com les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk. Unes repúbliques que Rússia podria considerar independents pròximament. 

rusia ucrania punto fronterizo efe

Punt fronterer d'Hoptivka / Efe

Més soldats russos a la frontera?

Entre la retirada de tropes i el joc dialèctic, Rússia hauria enviat aquest dimecres 7.000 soldats a la frontera amb Ucraïna. Així ho constata un alt responsable del govern dels Estats Units que ha subratllat que Moscou parla públicament de negociar, però en privat "es mobilitza per a la guerra". "Hem confirmat que en els últims dies, Rússia ha augmentat la seva presència al llarg de la frontera amb Ucraïna, amb fins a 7.000 soldats", ha dit l'alt càrrec de l'Administració en una trobada amb periodistes de la que se n'ha fet ressò Efe. 

ucrania rusia punto fronterizo efe

Punt fronterer d'Hoptivka / Efe

En els últims dies, els EUA han incrementat les seves estimacions de militars russos concentrats prop d'Ucraïna fins als 150.000 efectius, davant dels 100.000 que hi havia fa unes setmanes. En aquest context, des dels EUA insisteixen que podria atacar el país veí "en qualsevol moment". Rússia, però, ha anunciat aquest dimarts la retirada d'algunes unitats militars de la frontera amb Ucraïna, mentre que ha mantingut unes exigències als EUA i a l'OTAN, que impliquen, en primer lloc, un veto inequívoc a l'entrada de Kíev a l'Aliança Atlàntica. L'anunci va coincidir amb la trobada del president rus, Vladímir Putin, i el canceller alemany, Olaf Scholz. Aquest dimecres, a més, s'han anunciat la retirada de més tropes. "El govern rus ha dit que retiraria tropes de la frontera amb Ucraïna. Han rebut molta atenció per aquesta declaració, tant aquí com a tot el món, però ara sabem que era fals", ha destacat l'alt funcionari, que també hauria posat en dubte les declaracions de diferents responsables russos sobre la seva disposició per parlar. "Tots els indicis que tenim és que l'únic que fan és oferir públicament diàleg i fer afirmacions sobre la reducció de l'escalada, mentre es mobilitzen en privat per a la guerra", ha sentenciat.

Rússia ja ha dit, però, que els Acords de Minsk són una condició sine qua non per començar una desescalada. Tot i que no és l'únic que hi ha sobre la taula. Un altre factor important és el possible ingrés de Kíev a l'OTAN. Rússia voldria que Ucraïna hi renunciés, mentre que des de Kíev, les intencions són força contràries

 

Imatge principal: un grup de persones travessa la frontera a peu amb maletes / Efe