Ucraïna està reforçant les seves posicions prop de Bakhmut, al Donbass, després de dies d'atacs implacables per part de l'exèrcit rus i encapçalades pel grup mercenari Wagner. Bakhmut i la ciutat veïna de Soledar han estat el focus d'intensos reforços de Moscou per avançar en una àrea on les forces russes han estat intentant desesperadament avançar des de principis d'estiu. 

En els últims dies, els atacs russos han centrat a Soledar en un aparent reforç per aïllar la ciutat. "L'enemic ha tornat a fer un intent desesperat per assaltar la ciutat de Soledar des de diferents direccions i ha fet entrar en combat a les unitats més professionals del grup Wagner", ha dit l'exèrcit ucraïnès aquest mateix dilluns, fent-se eco dels comentaris fets pel president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. 

La captura de Soledar, que es troba al nord-est de Bakhmut, posaria les forces ucraïneses a l'àrea en perill de ser envoltades i oferiria a Rússia una possible via d'acostament contra aquesta ciutat.

La situació de Bakhmut 

Ievgeni Prigozhin, el fundador del grup mercenari Wagner, que ha estat intentant capturar Bakhmut i Soledar durant mesos i s'han perdut moltes vides a ambdós costats. En aquest sentit, dissabte va exposar que la seva importància rau a la xarxa de mines minerals allà. "No només [té la capacitat de contenir] un gran grup de persones a una profunditat de 80 a 100 metres, sinó que els tancs i els vehicles de combat d'infanteria també es poden moure".

Els analistes militars diuen que el benefici militar estratègic per a Moscou seria limitat. Un funcionari nord-americà va dir que Prigozhin, un poderós aliat del president rus, Vladímir Putin, està mirant la sal i el guix de les mines.

En el vídeo de diumenge al vespre, Zelenski ha exposat que Bakhmut i Soledar aguantaven malgrat la destrucció generalitzada després de mesos d'atacs. "Els nostres soldats estan repel·lint els constants intents russos d'avançar", ha comentat. A Soledar “les coses són molt difícils”.

Destrosses evidents des de l'aire

Les imatges aèries recents del sector Bakhmut-Soldar han mostrat camps de batalla plens de cràters esquitxats amb els cossos de les tropes russes caigudes, ja que Moscou ha intentat aclaparar les defenses ucraïneses pel pes dels números i la persistència, cosa que ha portat a un augment de les morts en combat russes.

Els analistes han suggerit que, malgrat l'especulació que Rússia es pot estar preparant per reclutar per la força fins a 500.000 soldats més, l'estratègia de reclutament de Putin pot contribuir a l'augment de les morts russes.

Els últims enfrontaments s'han produït quan han sorgit forts dubtes sobre les afirmacions russes d'haver matat 600 soldats ucraïnesos a les casernes de Kramatorsk, i els periodistes que van visitar la ciutat no van poder trobar evidència de baixes a gran escala.

Un equip de Reuters ha visitat dues residències universitàries que, segons Moscou, allotjaven temporalment personal ucraïnès i que havien atacat com a venjança per un atac d'any nou que va matar desenes de soldats russos i va provocar protestes a Rússia.

 

Imatge principal: soldats ucraïnesos reparteixen menjar a Bakhmut / Efe