ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Treu pit. Ucraïna ha oferit "l'amnistia total i cinc milions de rubles" als soldats russos si es rendeixen. Així ho ha comunicat el Ministeri de Defensa ucraïnès aquest dilluns a la tarda en una piulada, on ha assegurat que les tropes del Kremlin tenen dues opcions: "Morir en una guerra injusta o una amnistia total i cinc milions de rubles d'indemnització si deixen les armes i es rendeixen voluntàriament". L'oferta arriba en un moment on Moscou i Kíev ja negocien la fi de la guerra, mentre que la posició dels ucraïnesos es veu relativament reforçada en el camp de batalla i la dels russos es veu afeblida en l'àmbit internacional.

El ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov, ha explicat que després de cinc dies de conflicte ja són més de 5.300 els soldats russos morts en el camp de batalla i centenars els militars enemics sota el captiveri d'Ucraïna. "Molts d'ells són molt joves. El Kremlin els converteix en criminals, en assassins", afegeix Réznikov. Ha apuntat que alguns d'aquests soldats "van ser enganyats o intimidats", de manera que "la motivació de la majoria dels invasors és baixa". "Són miserables quan s'enfronten a la resistència dels nostres heroics defensors i defensores, senten el poder de les armes ucraïneses. No es troben amb flors: se'ls crida 'feixistes' i se'ls diu que es fotin".

TUIT Ministerio de Defensa de Ucrania

Piulada del Ministeri de Defensa d'Ucraïna oferint l'amnistia total i cinc milions de rubles als soldats russos que es rendeixin / @DefenceU

 

Com que per a Ucraïna "la vida humana és el valor més alt", el govern ucraïnès ha oferit als soldats russos "morir en una guerra injusta o una amnistia total i cinc milions de rubles d'indemnització si deixen les armes i es rendeixen voluntàriament". "Oferim als militars russos l'oportunitat de començar una nova vida. Qualsevol persona que es negui a ser una ocupadora, s'aproparà a la pau", ha assegurat Réznikov. Això sí, "per aquells que trien el camí de l'ocupador, no hi haurà pietat!". I com es poden rendir? "Teniu l'oportunitat de començar una nova vida. Preneu la decisió. Sortiu sense armes, amb la bandera blanca. Digueu la paraula clau 'milions'. Mantingueu-vos amb vida. Abraceu els vostres éssers estimats", ha explicat el ministre.

Aquesta oferta ha tingut lloc després que en un altre país s'hagin discutit altres propostes. I és que aquest dilluns a la tarda s'ha produït la primera negociació entre les autoritats russes i ucraïneses. La trobada celebrada a Bielorússia ha acabat sense acord, però ambdues parts s'han emplaçat a reunir-se aviat per seguir dialogant. Algunes fonts assenyalen que la pròxima reunió se celebrarà a Polònia d'aquí a dos dies. La delegació de Kíev en aquesta mena de taula de diàleg ha assegurat que s'han assolit "certs avenços", tot i que les negociacions són "difícils": "La part russa encara està molt esbiaixada pel que fa al procés destructiu que va iniciar". Però com a mínim no hi ha "ultimàtums obligatoris de moment".

Putin, aïllat

Per la seva banda, Vladímir Putin veu com s'està quedant aïllat en l'àmbit internacional. Les sancions que la comunitat internacional ha aplicat contra Rússia ja comencen a donar resultat, fins al punt que el ruble s'ha enfonsat un 30% per mor de les represàlies econòmiques. La premsa internacional carrega descaradament contra el president rus, com ha fet la revista Time. Ara per ara, Rússia només compta amb el suport de Bielorússia. Per la seva banda, la Xina mira el conflicte des de la distància sense condemnar la invasió russa: només observa encuriosida què pot aprendre d'aquesta guerra.

Putin tenia un objectiu clar: desestabilitzar l'ordre mundial. Però la jugada no li ha sortit gaire bé i el seu desafiament trontolla. La invasió d'Ucraïna ha disparat l'atractiu de l'OTAN, que es percep com una eina útil davant l'amenaça que representa actualment Moscou. En aquesta línia, cal destacar dos exemples recents: per una banda, la majoria dels finlandesos dona suport per primera vegada a l'entrada de Finlàndia dins l'Aliança Atlàntica; per una altra, Kosovo ha demanat l'adhesió a l'OTAN i la instal·lació en el seu país de més bases militars nord-americanes.

 

Imatge principal: Soldats ucraïnesos defensen la perifèria de Kíev / Efe