ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Les votacions del Consell de Seguretat de Nacions Unides són un mirall de les aliances estratègiqueses. En aquest context, Rússia va utilitzar la matinada d'aquest dissabte el seu poder de vet per frenar a l'ONU una resolució contra la seva invasió d'Ucraïna, un text que va comptar amb el suport d'una clara majoria del Consell de Seguretat, però davant del qual es van abstenir tres països, entre ells Xina. El cert és que el document, que havia estat impulsat pels Estats Units per condemnar la intervenció militar russa i exigir la retirada de les seves tropes d'Ucraïna, des del primer moment estava condemnat al fracàs, ja que Moscou podia bloquejar-lo.

Després de la votació, l'ambaixadora dels Estats Units ha assegurat: "Rússia pot vetar aquesta resolució, però no pot vetar les nostres veus, no pot vetar la veritat, no pot vetar el poble ucraïnès. Més enllà del contingut de la resolució, el que Washington buscava amb la iniciativa era aïllar diplomàticament al Govern de Vladímir Putin, obligant als quinze països del Consell de Seguretat a pronunciar-se sobre el conflicte. Al final, ho va aconseguir a mitges. Rússia es va quedar sola en el "no" i onze països van donar suport al text, però uns altres tres es van abstenir: Xina, Índia i Emirats Àrabs Units.

La Xina s'absté

Fins al moment la Xina havia evitat condemnar la invasió d'Ucraïna per part de les tropes russes, i en la votació en el Consell de Seguretat ha optat per l'abstenció mantenint així una situació ambigua que no oculta el seu suport a Moscou. L'ambaixador xinès, Zhang Jun, ha afirmat en la seva intervenció que Pequín defensa la sobirania i integritat territorial de qualsevol país i en el respecte de la Carta de l'ONU, però a continuació va insistir que la situació a Ucraïna és molt complexa i resultat de molts factors. "Amb el rerefons de cinc rondes successives d'expansió de l'OTAN, les aspiracions legítimes de seguretat de Rússia haurien d'haver estat ateses i resposta adequadament", ha indicat el diplomàtic, que ha insistit en la seva intervenció que la prioritat és donar pas a la diplomàcia per resoldre el conflicte. Zhang ha aprofitat per carregar contra les sancions aprovades pels Estats Units, Europa i els seus aliats i ha advertit que poden tirar més llenya al foc i tancar per complet la porta a una solució negociada.

Representae Ucraina Consejo Seguridad ONU EfeEl representant d'Ucraïna durant el debat de la resolució en el Consell d'Europa / Efe

Altres abstencions

Ha estat precisament l'argument de la diplomàcia l'utilitzat pels representants de l'Índia i els Emirats Àrabs, per justificar la seva abstenció. El Brasil, el vot del qual també estava en dubte, ha optat finalment per donar suport a la resolució presentada pels Estats Units en considerar que oferia un "equilibri" entre denunciar les accions russes i deixar la porta oberta a la possibilitat de negociacions per parar el conflicte. L'altre país llatinoamericà que s'asseu actualment en el Consell de Seguretat, Mèxic, també va votar a favor i va dir que condemna amb fermesa l'agressió russa.

Els Estats Units tenen previst portar la resolució a l'Assemblea General de l'ONU, on Rússia no pot bloquejar-lo, però on el document no serà vinculant i tindrà menys pes. Així i tot, suposaria un important missatge de la comunitat internacional. S'espera que la resolució tiri endavant sense gaires problemes. Més de vuitanta països, entre ells Espanya, han patrocinat el text de la resolució, votat en el Consell de Seguretat.