ÚLTIMA HORA: En directe les negociacions de pau entre Ucraïna i Rússia

El Ministeri de Defensa d’Ucraïna ha publicat a primera hora d’aquest matí el resum dels cinc dies de resistència contra l’ocupació russa. Les tropes de Vladímir Putin i els seus mercenaris no aturen l’ofensiva i les hostilitats però no han pogut ocupar Kíev amb la facilitat que esperaven. La capital ucraïnesa segueix sota setge i els enfrontaments armats es reprodueixen a tot l’oest del país, on les tropes russes no retrocedeixen tot i la resistència, militar i civil, que es troben al seu pas. Segons les dades que ha fet oficials el Ministeri de Defensa, s’han pogut eliminar 5.300 militars russos en territori ucraïnès. Aquestes baixes són aproximades, asseguren des de fonts ucraïneses, i són negades pels mitjans prorussos, que asseguren que l’ofensiva segueix el seu curs amb notable èxit pels militars dirigits des del Kremlin. 

Més enllà dels militars russos abatuts, la defensa ucraïnesa també assegura haver pogut tombar 29 avions i 29 helicòpters russos, gairebé 200 tancs i més de 800 vehicles blindats. Més de 300 vehicles i diversos vaixells militars també han estat neutralitzats per les forces de resistència. Si bé la majoria d’aquesta defensa l’han fet les forces militars, els grups de Defensa Territorial, grups armats de civils voluntaris, també han pogut aturar en alguns punts del país l’avenç de les forces russes. 

En el comunicat oficial del Ministeri de Defensa d’Ucraïna també s’assegura que els ocupants “han reduït el ritme de l'ofensiva” i ha seguit obrint foc contra aeròdroms militars i civils, punts de comandament militar, instal·lacions de defensa aèria, importants infraestructures crítiques, assentaments i unitats a les àrees de defensa. També asseguren que els russos han llençat míssils contra edificis civils, com a mínim, a Zhytomyr i Chernihiv.

Tot i això, “els intents dels invasors russos per aconseguir l'objectiu de l'operació militar han fracassat”, s’assegura des del govern de Zelenski. Però no només diu això, el comunicat. Segons la defensa ucraïnesa, “l'enemic està desmoralitzat i està patint grans pèrdues”. Fins i tot, asseguren que alguns militars “deserten” o deixen de fer cas als seus comandaments. “L’enemic ha vist que la propaganda i la realitat són diferents”, asseguren, i apunten que “els ocupants ens tenen por”

Còctels Molotov contra els vehicles russos

Des de l’inici de l’ofensiva russa, el govern i l’Estat Major de la Defensa ucraïnesa han llençat missatges a la població civil a fer d’escut contra l’avenç de Putin. S’han enviat instruccions de com fer còctels Molotov per tal de poder-los llençar contra els vehicles enemics en el seu pas per carreteres i carrers durant l’ocupació. Pels mateixos canals, avui, l’Estat Major ha publicat diverses infografies destacant quins són els punts més sensibles dels tancs i vehicles militars russos, per tal que es converteixin en l’objectiu dels còctels Molotov dels civils.

DenfeseU 001
Instruccions per atacar tancs i vehicles russos / Ministeri Defensa Ucraïna

Rússia assegura tenir la supremacia de l’espai aeri

La propaganda sempre ha estat una de les armes claus dels bàndols enfrontats en guerres, des dels inicis dels temps. Ara, però, la informació o desinformació viatja a una velocitat superior a la mai vista fins ara, gràcies a l’ús que fan els diversos exèrcits de les xarxes socials. Si Ucraïna assegura en uns comunicats a Facebook que ha eliminat més de 5.000 militars enemics, des del Kremlin fan servir els seus mitjans de propaganda per enviar missatges d’esperança entre els seus militars i entre els seus civils.

Ígor Konashénkov, portaveu del Ministeri de Defensa rus, diu que l’exèrcit de Vladímir Putin ha aconseguit la supremacia de l’espai aeri d’Ucraïna, un fet que pot ser rellevant, si és veritat, en l’avenç de les tropes, que poden rebre ara suport des de l’aire en totes les intervencions que estan fent sobre el terreny. Algunes informacions neutrals confirmen aquest fet, després d’haver pogut verificar que avions russos fan passades sobre tot el país que volen ocupar.

El portavoz del Ministerio de Defensa de Rusia, Ígor Konashénkov

Ígor Konashénkov, portaveu del Ministeri de Defensa de Rússia / RT

Des de Rússia també asseguren que les tropes han pogut avançar per la zona de Donetsk guanyant diverses ciutats i també a la zona de Berdyansk, on les tropes que han entrat a Ucraïna des de Crimea tenen com a objectiu Mariúpol per connectar els dos territoris per terra, un fet que donaria també molt d’aire als militars russos en aquesta zona sud d’Ucraïna. 

Kíev, rodejat per les forces russes

La capital del país segueix rodejada per les tropes russes, mentre que a l’interior, amb el president al capdavant, aguanten l’ofensiva. Des de Rússia es llencen missatges que el seu objectiu són només punts militars i que els civils que vulguin poden marxar.

 

La capital de Ucrania asediada por Rusia en el tercer día del conflicto / EPBombers intentant apagar un incendi en un dels blocs civils atacats / EP

Des del Kremlin s’assegura que els grups incontrolats que hi ha a l’interior de la ciutat són part dels civils ucraïnesos armats pel govern i no grups d’ocupació russa. “Per evitar que el seu govern els converteixi en escuts humans, poden abandonar la ciutat. Ho poden fer de manera segura per l’autopista Kiev-Vasylkov. L’alcalde de la capital, però, ha explicat que és impossible sortir-ne, que estan rodejats. Un altre cop, la propaganda.