ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

El govern de Suïssa ha anunciat una decisió històrica aquest dilluns: ha pres la decisió de sumar-se als Estats Units i a la Unió Europea i congelarà els actius —entre d'altres— de Vladímir Putin, de Mijaíl Michoustine (primer ministre rus), de Serguei Lavrov (ministre d'Afers Exteriors) i altres càrrecs del gabinet del president de Rússia. Segons ha explicat el seu homòleg suís, Ignazio Cassis, la mesura entrarà en vigor "de manera immediata" i s'han inclinat per aquestes sancions per les "violacions del dret internacional que ha comès Rússia" en la invasió a Ucraïna. Cassis ha qualificat aquesta guerra d'"inacceptable des del punt de vista del dret internacional, de la política i de la moral".

D'aquesta manera, l'executiu de Suïssa ha acabat acceptant l'aplicació total de les sancions que havia fixat la Unió Europea. Fins al moment, el país helvètic només havia acceptat parcialment aquestes accions sancionadores. L'eix principal és la congelació dels fons russos implicats i que es troben al sistema financer de Suïssa. És a dir, que els actius d'oligarques i empreses vinculades al Kremlin seran els afectats per aquesta decisió. Paral·lelament, el Consell Federal ha acordat suspendre de manera parcial un acord establert l'any 2009 sobre visats als russos. Vetaran l'entrada de "persones properes" al president de Rússia, Vladímir Putin. Com han fet altres països aquest dilluns, entre ells, Espanya, l'espai aeri del país prohibirà l'arribada de vols procedents de Rússia, així com tots els moviments d'aeronaus amb marques russes. Afegeixen en els arguments per sostenir les sancions que el que ha fet el país rus a Ucraïna és "un atac sense precedents contra un país sobirà europeu". En aquesta línia, asseveren que "la defensa de la pau i la seguretat i el respecte al dret internacional són valors que Suïssa, com a país democràtic, comparteix amb els seus veïns europeus".

Les sancions dels Estats Units i la Unió Europea

Al llarg del cap de setmana, s'han conegut més sancions per part de la Unió Europea a Rússia, unes sancions que, segons Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, "suprimiran el creixement econòmic de Rússia, incrementaran els costos d'endeutament, augmentaran la inflació, intensificaran la sortida de capitals i erosionaran de manera gradual la seva base industrial". Una d'aquestes és precisament la congelació dels actius financers en territori europeu de Vladímir Putin, del ministre d'Exteriors Lavrov i d'altres persones de l'equip de seguretat del país rus. Els Estats Units s'hi van sumar el divendres. Justament, el país nord-americà també inclou que Putin té prohibit viatjar als Estats Units o que es veten transaccions financeres amb qualsevol ciutadà nord-americà.

El diumenge, transcendia que la Unió Europea, el Canadà, el Regne Unit i els Estats Units havien arribat a un acord per treure a "determinats bancs russos" del sistema internacional de pagaments SWIFT (Societat de Telecomunicació Financera Global Interbancària). Aquest sistema de transaccions és la base del sistema financer global. L'utilitzen 11.000 entitats bancàries a més de 200 països per poder fer transferències. En un comunicat, els països que han acordat aquesta mesura detallaven que podia tenir un "efecte immediat en els mercats financers russos", impactaria al Banc Central de Rússia i que tindria conseqüències en el ruble, la divisa russa, que aquest dilluns ja ha caigut prop d'un 40%.

 

Imatge principal: Ignazio Cassis, president de Suïssa, aquest dilluns a la seu de l'Organització de Nacions Unides a Ginebra. Europa Press.