ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Des que va esclatar la guerra a Ucraïna per la invasió de Rússia, les autoritats han anat alertant constantment a la població dels riscos que aquest conflicte faci augmentar també les fake news arreu del continent. I així ha estat. A les xarxes han corregut vídeos que s'atribuïen a aquesta guerra i en realitat es corresponien a altres enfrontaments, però els usuaris els han donat per vàlids i compartit com si ho fossin. A més, aquesta situació ha superat les barreres d'Internet, arribant a la televisió, on algunes cadenes han transmès vídeos enregistrats fa anys com si fossin actuals. En aquest context, molta gent ha donat per vàlida una portada de la prestigiosa revista nord-americana Time, en la qual apareix la cara del president rus, Vladímir Putin amb el nas i el bigoti d'Adolf Hitler, un dels trets més característics del dictador. 

Aquesta portada, sota el titular "The return of history, "El retorn de la història", és un muntatge. Així ho ha explicat el seu autor, Patrick Mulder, que ha signat amb el seu nom la portada falsa, però molta gent no se n'havia adonat. Mulder, que treballa com a dissenyador gràfic, ha mostrat el procés de creació de la imatge a través de les xarxes. Aquest jove gal·lès va compartir la seva creació el passat dissabte 26 de febrer, especificant que era la seva recreació de la portada mensual de la revista Time, però els tuitaries van ignorar el missatge i la van compartir com si fos real. No només ho han fet usuaris anònims, sinó també mitjans de comunicació com ara Nexta, un dels principals informadors de l'Europa de l'Est, o el diari  The New Voice of Ukraine. 

La portada real

 Tot i que, com no podia ser d'altra manera, la guerra a Ucraïna per la invasió russa protagonitza la portada de l'últim número de la revista Time, en la seva imatge no hi apareix cap fotografia de Vladímir Putin sinó un tanc rus. El titular, això sí, és el mateix que en el muntatge de Mudler: "El retorn de la història". El nom del president sí que apareix al subtítol: "Com Putin ha destrossat els somnis d'Europa". 

time magazine portada real

Portada real de Time 

Cal recordar, que la revista Time va escollir Putin com a persona de l'any, una distinció que fa aquest mitjà anualment, el 2007. Llavors, lloaven el "nou tsar de Rússia" pel seu lideratge a l'hora "d'imposar estabilitat al país" i tornar a asseure Rússia a la taula dels poderosos. "A un cost significatiu pels principis i idees que valoren les nacions lliures, ha exercit un lideratge extraordinari en l'imposar estabilitat a una nació que gairebé no sap què significa i tornar a asseure Rússia en la taula del poder mundial", escrivia el director de la revista, Ridcard Stengel. El titular de l'article era "Escollir l'ordre per damunt de la llibertat", però aquest ja no està disponible a la seva pàgina web. 

Persona de l'any

Aquest guardó, que es va començar a lliurar el 1927, acostuma a ser polèmic i no tothom està d'acord amb l'elecció final de la revista. En els últims anys, els guanyadors han estat l'empresari Elon Musk (2021), Joe Biden i Kamala Harris el 2020, quan van guanyar les eleccions presidencials dels Estats Units, i l'activista sueca Greta Thunberg el 2019, que es va convertir en la persona de l'any més jove de la història amb només 16 anys. També s'ha guardonat els "Guardians de la llibertat", en referència als periodistes que havien estat detinguts o assassinats i el moviment feminista Mee Too, que denunciava els abusos en el món del cinema. La llista dels premiats la componen principalment homes blancs i nord-americans, molts dels quals expresidents dels Estats Units. 

Com Putin, l'altre protagonista de la portada falsa de Time també va ser considerat persona de l'any per la revista. Va ser el 1938 i el cas de Hitler és l'únic en la història en què no apareix cap foto del protagonista a la portada.