El paper de la Xina d'ençà que va començar la invasió russa a Ucraïna ha estat destacat, però discret. El gran país asiàtic va mantenir en un primer moment les distàncies, tenint en compte les aliances que manté amb Rússia. Malgrat això, s'ha pronunciat a favor de la sobirania d'Ucraïna i d'un alto el foc, a més d'aprofitar per retreure als Estats Units que la seva política exterior bel·ligerant ha empitjorat la situació. El govern ucraïnès ha reconegut el rol destacat de la Xina en les darreres setmanes i espera que el mantingui. El ministre ucraïnès d'Exteriors, Dmitro Kuleba, va demanar al seu homòleg xinès, Wang Yi, que Pequín continuï jugant un paper destacat per aconseguir un acord amb Rússia. 

A través d'una entrevista telefònica, els dos ministres d'exteriors han pogut conversar durant la nit passada. En la conversa, Wang ha deixat clares les esperances xineses de què les converses entre Rússia i Ucraïna continuïn. Per la seva banda, Kuleba ha transmès al seu homòleg xinès que Ucraïna espera que Pequín segueixi jugant un rol important en la consecució d'un alto el foc. La Xina és "un gran país que juga un paper clau i actiu a salvaguardar la pau", ha dit Kuleba. 

La prioritat de Pequín

Wang ha afirmat que la postura xinesa se sustenta en la promoció del diàleg i les converses de pau:  "La Xina no té interessos geopolítics en la crisi ucraïnesa ni observarà des de la distància sense fer res, però tampoc no afegirà benzina a la foguera. L'únic que volem és la pau", ha afirmat, segons recull Efe. A més, ha assegurat que la Xina està disposada  continuar jugant un paper constructiu "a la seva manera", des de la seva posició "objectiva i imparcial". És a dir, a complir amb les demandes ucraïneses. 

Denúncia d'equidistància

Mentre que el govern ucraïnès lloa la tasca de la Xina, la Unió Europea considera que és massa equidistant. La reunió entre els ministres d'Exteriors ucraïnès i xinès ha tingut lloc tres dies després que la diplomàcia xinesa i europea es trobessin telemàticament. Brussel·les en aquell moment va demanar a Pequín que abandoni la seva "equidistància" davant la guerra a Ucraïna i utilitzi la seva influència sobre Rússia per parar l'agressió. Es tracta de retret que la UE ja havia fet a la Xina anteriorment. Per la seva banda, la diplomàcia xinesa segueix mantenint que la seva prioritat és la pau. 

La distància de la Xina respecte a la invasió li està permetent parlar amb diversos actors implicats com són els Estats Units, la Unió Europea, Ucraïna i, fins i tot, Rússia. La setmana passada, el ministre d'exterior rus, Sergei Lavrov, va viatjar a la Xina per una reunió sobre l'Afganistan. Tot i que Ucraïna no estava en l'ordre del dia, Lavrov es va reunir amb  Wang i tots dos van deixar clar que ni la guerra ni les sancions canviaran l'"associació estratègica" entre els seus països.