En la nova Guerra Freda, principalment els grans països han de trobar el seu espai polític i econòmic. A Pequín no li resulta fàcil en vista del que ha succeït aquesta setmana. Funcionaris nord-americans van dir que Rússia havia demanat a la Xina assistència militar per a la seva guerra a Ucraïna, senyal que a l'Administració Biden la va deixar molt preocupada.

Pequín sembla orientar-se cap a un món postoccidental, si bé es mouen millor en aquest escenari que en el que busca la desestabilització de l'economia. Per això, el politburó xinès va prometre el cap de setmana passat polítiques per impulsar els mercats financers i el creixement, segons va indicar l'alt funcionari Liu He sense esmentar Xi Jinping. Aquesta notícia va fer pujar un 9,1% l'índex Hang Senz de Hong Kong, el màxim des de 2008. Aquest índex s'havia desplomat un 26 % aquest any fins dimarts arran de les dures regulacions de les grans empreses tecnològiques com Alibaba o Tencent. Per a Pequín va arribar el moment de fer un gir després de les vendes de pànic impulsades pel risc de sancions a la Xina per ajudar Rússia en la seva invasió a Ucraïna.

Per a Pequín va arribar el moment de fer un gir després de vendes de pànic impulsades pel risc de sancions a la Xina per ajudar Rússia en la seva invasió a Ucraïna

Ara bé, al politburó es comenta que ningú no va obligar Xi a alinear-se tan estretament amb Vladímir Putin abans que aquest decidís la invasió. La incòmoda veritat és que la confiança entre els inversors i els actius es va anar erosionant. I, com a rematada, Rússia ha esquivat la suspensió de pagaments en gestionar l'empresa financera J.P. Morgan el pagament dels seus 117 milions de deute que, en cas de complir els seus compromisos ho faria en rubles, quan la moneda s'ha devaluat un 40%. Aquesta decisió ha portat la directora de l'FMI, Kristalina Geogegieva, a suspendre el representant rus, Alexei Mejine, com a "degà honorífic" del Fons Monetari Internacional, segons el "Financial Times".

Però allà no va acabar la cosa. El ministre d'Exteriors nord-americà, Antony Blinken, va dir dijous que "ens preocupa que estiguin considerant ajudar Rússia amb assistència militar per utilitzar a Ucraïna". El que està en joc és potencialment un nou canvi de rumb després d'una reunió a Roma entre el cap de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, i Yang Yech, principal diplomàtic de la Xina, sobre si Pequín dona suport a Rússia a través dels seus bancs a l'estranger. En la conversa prevista entre Joe Biden, president d'EE. UU. i Xi Jinping es va acordar abordar el paper de la Xina, que probablement continuarà sent un misteri després de molts tombs més.