La intel·ligència ucraïnesa suggereix que Bielorússia està mostrant "preparació per tal vegada participar directament" en la invasió russa, "a més de permetre que els russos facin servir el seu territori i travessar la frontera cap a Ucraïna", ha dit a la CNN un funcionari del govern ucraïnès.

Una segona font propera al govern ucraïnès li ha dit a la CNN que, a més de la informació d'intel·ligència ucraïnesa, l'administració Biden també ha transmès a Kíev que Bielorússia s'està preparant per envair. 

El The Washington Post ha informat per primera vegada que Bielorússia s'estava preparant per enviar soldats a Ucraïna, també citant un funcionari de l'administració dels EUA, segons recull la mateixa cadena nord-americana. 

Converses a la frontera

Aquestes informacions arriben quan s'han programat per aquest dilluns converses entre Rússia i Ucraïna prop de la frontera amb Bielorússia. Originàriament, les converses havien de ser a Minsk, però el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va negar-s'hi perquè Bielorússia no és un país neutral. Cal recordar que algunes tropes han sortit directament del país.

Aquest cap de setmana, l'oficina del president Zelenski ha dit que el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko ha trucat al seu homòleg ucraïnès aquest diumenge. "Els polítics van acordar que la delegació ucraïnesa es reunirà amb la delegació russa sense condicions prèvies a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia, a prop del riu Pripyat", va dir l'oficina de Zelenski. "Aleksandr Lukaixenko ha assumit la responsabilitat de garantir que tots els avions, helicòpters i míssils estacionats al territori bielorús romanguin a terra durant el viatge, la reunió i el retorn de la delegació ucraïnesa".

L'opinió de Bielorússia sobre la invasió

Lukaixenko ja va dir la setmana passada que les tropes bielorusses podrien unir-se a la invasió "si fos necessari". “Les nostres tropes no estan participant de cap manera en aquesta operació. No ens justificarem aquí sobre la nostra participació o no participació en aquest conflicte. Repeteixo una vegada més. Les nostres tropes no hi són, però si cal, si Bielorússia i Rússia les necessiten, hi seran”, va dir Lukaixenko en una cinta del canal de YouTube de l'agència estatal de notícies Belta, que recull aquest dilluns la CNN.

 

Imatge principal: un soldat fent maniobres dins la Union Courage-2022 –Determinació aliada 2022–, maniobres militars entre soldats bielorussos i russos. Minsk ha reconegut la independència de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk / Efe