El ministeri de Defensa ucraïnès ha confirmat aquest matí a les xarxes socials que han trobat, com a mínim, 132 cadàvers a la ciutat de Makàriv, a una cinquantena de quilòmetres de Kíiv: "Mentre els serveis de rescat ucraïnesos continuen avançant en el territori alliberat dels ocupants russos, es descobreixen nous crims de guerra monstruosos. La ciutat de Makàriv, a la regió de Kíiv, està mig en runes. Ja s'han robat 132 cossos de ciutadans torturats i assassinats", han escrit en una piulada. Ahir, les autoritats d'aquesta ciutat propera a la capital ja van avançar la informació, que ara ha confirmat el govern ucraïnès. Els civils haurien estat assassinats presumptament per les tropes russes quan van prendre el municipi. El seu alcalde, Vaid Tokar, va anunciar aquestes dades, lamentant el gran èxode que ha patit el municipi, passant d'uns 15.000 habitants a menys de mil, segons l'agència ucraïnesa Ukrinform. 

Segons va detallar Tokar, un 40% dels edificis i infraestructures civils del poble han quedat destruïts, inclosos hospitals. Per això, el ministeri ha lamentat que la ciutat està "mig en runes". Les labors municipals passen ara per restablir el servei d'electricitat. Com ha passat amb altres punts del territori ucraïnès, com ara Mariúpol, des de fa setmanes molts dels ciutadans han de sobreviure sense accés a serveis bàsics. L'exèrcit rus va prendre la ciutat com a avantsala a la seva ofensiva a la capital, però a finals de març Moscou va ordenar la retirada de les tropes i la seva reagrupació a l'est del país per centrar els seus esforços al Donbass. Així, la bandera blava i groga torna a onejar a Makàriv. 

Altres crims de guerra 

Aquesta tràgica descoberta s'assembla molt al que fa pocs dies es van trobar els ucraïnesos en recuperar Butxa, una ciutat també propera a la capital i que els russos havien ocupat en el seu camí, infructuós, cap a Kíiv. El passat diumenge, les autoritats ucraïneses van confirmar que havien trobat 57 civils enterrats en una fossa comuna darrere una església. La xifra de víctimes ha anat en augment des de llavors i s'han anat descobrint cadàvers arreu de la ciutat.  Ahir, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va visitar la ciutat sense poder amagar l'horror. Des de llavors, el president Zelenski ha demanat que els crims de guerra, com el de Butxa, no quedin impunes. Des de Rússia, van negar que la massacre hagués estat obra seva, ja que quan van abandonar la zona no hi havia els cadàvers, però diferents investigacions com la del New York Times o del govern alemany han confirmat el contrari. 

Ahir, es va produir un nou crim de guerra: un atac amb míssils, un dels quals portava escrit en l'alfabet ciríl·lic el missatge "per als nens", va causar una cinquantena de morts i més d'un centenar de ferits a l'estació de la ciutat de Kramatorsk. Aquesta s'estava utilitzant per a l'evacuació de civils de les zones sota bombardeig de les forces russes. "És un cop deliberat a la infraestructura de passatgers del ferrocarril i els residents de Kramatorsk", localitat situada al nord de la regió ucraïnesa de Donetsk, va informar el servei de ferrocarrils via Facebook.