Ucraïna ha acusat el Kremlin de la massacre terrorista a Moscou, on han mort més d'un centenar de persones. En un comunicat, la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR) ha atribuït la massacre a una "operació planejada pels serveis especials del Kremlin" amb l'objectiu de "desacreditar Ucraïna i tot el món lliure". "Per descomptat, estem parlant d'una operació especial dels serveis secrets del Kremlin contra els seus propis ciutadans", ha dit. Recordem que l'atemptat s'ha produït hores després de l'atac rus més important de l'any sobre Ucraïna, amb gairebé 90 míssils i més de 60 drons, dirigits contra centrals i línies de transmissió elèctrica, una central hidroelèctrica i edificis residencials.

El GUR ha assegurat que l'atemptat és un altre "pretext" per intensificar l'agressió militar russa contra Ucraïna i justificar una nova mobilització militar dins Rússia. En aquesta línia, el fet que un grup de persones amb fusells d'assalt pogués moure's "lliurement" per Moscou provaria, "juntament amb altres proves irrefutables", que la massacre va ser organitzada per l'espionatge rus.

Ucraïna "no té res a veure" amb l'atemptat

Anteriorment, Ucraïna ha assegurat que "no té res a veure" amb l'atemptat. "Per descomptat, Ucraïna no té res a veure amb el tiroteig o les explosions en el Crocus City Hall. No té cap mena de sentit", ha assenyalat l'assessor de l'Oficina de la Presidència ucraïnesa Mikhailo Podoliak a Twitter. El conseller presidencial ha afegit que "Ucraïna mai ha recorregut a mètodes terroristes" per combatre Rússia i ha afirmat que ha estat "la mateixa Rússia" qui en altres ocasions "ha atacat els seus propis ciutadans per iniciar accions antiterroristes contra grups ètnics que protestaven".

Podoliak s'ha mostrat convençut que els "esdeveniments" de Moscou "contribuiran a un increment abrupte de la propaganda militar, a una militarització accelerada, a l'expansió de la mobilització" militar a Rússia i a una "escalada" de l'agressió militar a Ucraïna. L'assessor ha previst que la massacre serà utilitzada pel Kremlin per "justificar els atacs manifestament genocides contra la població civil d'Ucraïna".

Preocupació per les conseqüències

També ha indicat que fa més de dos anys que Ucraïna lluita contra l'exèrcit rus i que, per tant, "tot en aquesta guerra es decidirà només en el camp de batalla". Així, ha remarcat que la guerra es guanyarà "només per la quantitat d'armes" i per "les decisions militars qualitatives", ja que "els atacs terroristes no resolen" res.

L'assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha afirmat que molt abans del tiroteig d'aquest divendres "havíem sentit advertències públiques de les ambaixades estrangeres a Moscou sobre la possibilitat de tals excessos sagnants". "Com a conclusió: no hi ha el menor dubte que els successos a Moscou contribuiran a un fort augment de la propaganda militar, a l'acceleració de la militarització, a una major mobilització i, en definitiva, a l'escalada de la guerra", que inclourà "la justificació d'atacs genocides contra la població civil d'Ucraïna".

Els EUA tampoc no creuen que fos Ucraïna

Els Estats Units han afirmat que no hi ha indicis que Ucraïna hagi participat en "l'horrible" atemptat. En una roda de premsa, un dels portaveus de la Casa Blanca, John Kirby, ha explicat que encara s'està recollint informació sobre el succés, però que "de moment no hi ha cap indicació que Ucraïna o ciutadans ucraïnesos estiguin involucrats". "En aquest moment descartaria qualsevol connexió amb Ucraïna", ha subratllat.

Kirby també ha transmès les seves condolences a les víctimes i ha considerat que les imatges del succés són "realment horribles i difícils de veure". Preguntat sobre les advertències, el portaveu ha assegurat que els EUA no tenien coneixement previ del tiroteig.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!