Els EUA ja havien advertit d'un atac terrorista "imminent" a Moscou, com el tiroteig d'aquest divendres en un concert de rock. Va ser una setmana abans de les eleccions presidencials russes (del 15 al 17 de març), quan l'ambaixada dels Estats Units va advertir que grups extremistes tenien "plans imminents" d'atacar grans aglomeracions de persones en territori rus durant els pròxims dies. L'avís va ser pres seriosament per la representació del Regne Unit, que va assegurar que seguia de prop les informacions. Més tard, altres ambaixades com les d'Alemanya, els Països Baixos i Letònia, van demanar als seus ciutadans extremar les mesures de seguretat davant del risc d'atacs a Rússia.

Tanmateix, el president rus, Vladímir Putin, ha considerat els avisos "un intent d'intimidar i desestabilitzar la societat". "Permetin-me que els recordi les recents declaracions, francament provocadores, de diverses estructures oficials occidentals sobre la possibilitat d'atacs terroristes a Rússia. Tot això sembla un obert xantatge absolut i un intent d'intimidar i desestabilitzar la nostra societat", ha dit Putin aquesta setmana en una reunió amb la plana major del Servei Federal de Seguretat (FSB). Ara, el Kremlin ha assegurat que ha estat informat de l'atac terrorista just en el moment de l'inici dels trets. "En els primers minuts de l'ocorregut en el Crocus City Hall, el president ha estat informat sobre l'inici del tiroteig", ha dit el portaveu presidencial, Dmitri Peskov. Peskov ha afegit: "El president rep constantment informació mitjançant tots els serveis pertinents sobre el que ocorre i sobre les mesures adoptades". "El president ha impartit totes les instruccions necessàries", ha conclòs.

El tiroteig en un concert a Moscou

Aquest divendres a la tarda, un tiroteig amb explosions en un concert de rock a Moscou ha causat almenys 40 morts —segons dades oficials fins a les 21.00 hores—. Un mínim de tres persones amb roba de camuflatge han disparat amb armes automàtiques en el centre comercial Crocus City Hall, on anava a tenir lloc un concert del grup Piknik, que va actuar a Crimea i va tenir prohibit tocar a Ucraïna. Just després dels trets, ha tingut lloc una explosió i s'ha declarat un incendi que ha consumit almenys un terç de l'edifici. Es calcula que hi podia haver unes 6.200 persones, ja que s'havien esgotat les entrades.

L'Ajuntament de Moscou ha suspès totes les activitats previstes per al cap de setmana a la capital russa. "He pres la decisió de suspendre aquest cap de setmana a Moscou totes les activitats massives esportives, culturals i altres", ha escrit l'alcalde, Serguei Sobianin, a Telegram. Per la seva banda, l'Agència Federal de Transport ha informat que els quatre principals aeroports de Moscou han reforçat les mesures de seguretat amb un control més exhaustiu dels grups d'entrada, així com de tot el perímetre de les instal·lacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!