El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha avisat la primera ministra britànica, Theresa May, que els 27 no renegociaran l'acord del Brexit hores després que la primera ministra britànica hagi ajornat la votació al parlament britànic. Tusk ho ha advertit en una piulada: "No renegociarem l'acord, incloent el 'backstop', però estem preparats per parlar de com facilitar la ratificació al Regne Unit". A més, admet que el temps per obtenir l'aval dels britànics a l'esborrany "s'està acabant" i assegura en aquest sentit que els estats debatran aquesta setmana sobre el grau de "preparació" per un escenari de no acord.

En el mateix missatge a Twitter, Tusk ha anunciat també que convocarà els líders en una reunió a 27 aquest dijous per abordar el Brexit, coincidint amb la cimera europea que es farà a Brussel·les dijous i divendres.

Aquest mateix matí, en una compareixença a la Cambra dels Comuns, May ha reconegut aquest dilluns que la solució per a la frontera irlandesa "genera moltes preocupacions" i ha anunciat l'ajornament de la votació per evitar un rebuig "majoritari" a Westminster. Alguns informes, recollits per la premsa del país, ja havien assegurat que que May tenia un 95% de possibilitats de perdre la votació de dimarts

Durant la compareixença, May ha explicat que intentarà obrir negociacions amb els seus socis europeus i ha anunciat que es reunirà aquesta setmana amb diversos líders europeus per "discutir" les "preocupacions" dels parlamentaris sobre la solució de la frontera irlandesa.

Un dels punts que May pretén abordar -tot i que posteriorment Tusk ja ha dit que no ho renegociaran en l'acord- té a veure amb el 'backstop' o el pla de contingència per a la frontera irlandesa. La líder tory vol dotar al parlament britànic de veu a l'hora d'establir un límit temporal a l'alineació d'Irlanda del Nord i que aquesta no s'apliqui "indefinidament". És a dir, que els diputats tinguin l'última veu sobre la data de caducitat del pla de contingència.

Fins ara estava previst que el parlament britànic votés dimarts l'esborrany d'acord del Brexit pactat entre Londres i Brussel·les i avalat pels 27 estats membre, però May tenia molt complicat obtenir la llum verda al text per l'oposició dels laboristes, de l'SNP, els irlandesos del DUP i part del seu mateix partit.