El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat aquest diumenge que els serveis secrets turcs, coneguts com els MIT, han matat el líder d'Estat Islàmic, Abu al Husein al Huseini al Qurashi, en una operació a Síria. "L'Organització Nacional d'Intel·ligència (MIT) ha fet durant molt temps un seguiment del líder d'Estat Islàmic i aquesta persona va ser neutralitzada aquest dissabte a Síria", ha afirmat Erdogan durant una entrevista a la televisió pública de Turquia, la TRT. 

El mandatari turc ha expressat que "la lluita contra les organitzacions terroristes continua, sense fer distincions entre elles" i ha afirmat que "el MIT s'ha convertit en una organització de lluita internacional, amb un nivell amb el qual parla amb els serveis secrets dels Estats Units o Rússia". "És una lluita que també contribueix a la seguretat d'Europa, però no en són conscients", ha dit el president de Turquia. Erdogan no ha donat més detalls sobre l'operació ni en quina zona de Síria s'ha portat a terme. Segons han avançat periodistes internacionals especialitzats en Orient Mitjà, Abu al Husein al Huseini al Qurashi s'hauria immolat en veure's assetjat al lloc on s'amagava, una finca de camp envoltada d'oliveres a la ciutat de Jinderes, al nord-oest d'Alep, molt a prop de la frontera amb Turquia. 

El líder fonamentalista religiós només feia uns mesos que estava al càrrec de l'Estat Islàmic

Abu al Husein al Huseini al Qurashi, sobre el qual se sap molt poc, va succeir en el càrrec com a líder de l'Estat Islàmic el passat 30 de novembre a Abu Hasan al Qurashi, mort al sud de Síria en una acció de l'Exèrcit Lliure Sirià, una milícia siriana pro-Turquia en territori controlat pel govern sirià. La seva mort la va anunciar els Estats Units. Abu Hasan havia substituït en febrer de 2022 Abu Ibrahim el Hashimi al Qurashi, líder des de 2019 i successor del primer autoproclamat "califa" de l'Estat Islàmic el 2014, Abu Bakr al Baghdadi.  

L'Estat Islàmic o Daesh és un grup armat islamista autoproclamat com a califat que opera a Síria i a l'Iraq i que és considerat com a organització terrorista per les Nacions Unides. Va sorgir com una branca radical d'Al Qaeda al 2004 i el 2014 el seu líder, Abu Bakr al Baghdadi, es va deslligar de la seva matriu i, autoproclamant-se califa, va reclamar autoritat religiosa sobre tots els musulams del món amb l'objectiu d'unir totes les regions de tradició musulmana sota el control del grup. L'organització islàmica ha participat activament en la Guerra civil siriana i en la insurgència iraquiana després de la retirada de tropes dels Estats Units al país d'Orient Pròxim. També ha adquirit notorietat mediàtica amb vídeos d'execucions a presoners que han pujat a les xarxes socials i ha reclamat responsabilitat sobre els nombrosos atacs terroristes que s'han donat a Europa i Orient Pròxim des de 2015 per part d'individus o cèl·lules islamistes radicalitzades.