Desenes de milers de persones s'han concentrat des del començament de la tarda als voltants del pont del Bòsfor d'Istanbul, on les festivitats oficials han servit per commemorar el primer aniversari del fallit cop d'Estat a Turquia.

Sota crits de "Déu és gran!" i onejant banderes turques, una marea humana s'ha dirigit als accessos al pont, tallat al trànsit des del migdia i envoltat per un gran contingent policial. Entre la multitud, destacava un grup de joves ha portat un ninot de drap en representació de Fethullah Gülen, un predicador islamista exiliat als Estats Units, al que les autoritats turques atribueixen la responsabilitat del cop.

Gülen ha condemnat el cop, però Ankara té demostrada que la seva confraria va ser la força impulsora del moviment.

Després d'aquest primer aniversari, el president del Parlament turc, Ismail Kahraman, ha assegurat que "Turquia mai més no s'enfrontarà a aquest tipus de calamitats". Per la seva part, el primer ministre del país, Binali Yildirim, ha destacat el fracàs del cop com una victòria de la democràcia.

El programa d'actes s'ha celebrat a l'esplanada del pont, batejat com a "Pont dels Màrtirs del 15 de juliol" amb una recepció d'Erdogan a familiars dels morts en l'intent. A la mateixa esplanada s'ha inaugurat un monument en forma de cúpula blanca en honor als morts en la nit del cop.