Les eleccions presidencials de la setmana passada als Estats Units han estat "les més segures en la història" des d'un punt de vista tècnic, segons ha determinat un comitè pertanyent al Departament de Seguretat Nacional. Això mentre Donald Trump manté les seves acusacions de frau i no accepta la seva derrota.

"No hi ha proves que cap sistema de votació no hagi eliminat o perdut vots, hagi canviat vots o hagi estat afectat d'alguna manera", ha assenyalat en un comunicat el Comitè Executiu del Consell de Coordinació Governamental d'Infraestructura Electoral, encarregat de la seguretat dels sistemes electorals al país. L'organisme incica, tanmateix, que els funcionaris electorals "estan revisant i tornant comprovar tot el procés electoral abans de finalitzar el resultat".

Hi ha registres dels vots

"Tots els estats amb resultats ajustats en l'elecció presidencial de 2020 tenen registres en paper de cada vot, la qual cosa permet la possibilitat de tornar i comptar cada papereta si és necessari," assenyala el comitè, en detallar que aquest procés "permet la identificació i la correcció de qualsevol error o equivocació".

Des de dissabte passat, quan les projeccions dels càlculs van donar com a guanyador dels comicis el demòcrata Joe Biden, el president Donald Trump s'ha negat a reconèixer la seva derrota i ha denunciat sense proves un frau electoral, mentre ha emprès una estratègia legal basada en una sèrie de querelles que de moment no han tingut èxit.

Joe Biden 20200214 Las Vegas 3 (Gage Skidmore)

Joe Biden, durant un acte electoral en Las Vegas / Gage Skidmoreç

Descartades irregularitats tècniques

El comitè, integrat entre d'altres per l'Agència de Seguretat i Infraestructura i Ciberseguretat (CISA), la Comissió d'Assistència Electoral dels EUA i l'Associació Nacional de Secretaris d'Estat -els màxims responsables electorals en els estats-, va descartar qualsevol irregularitat en l'àmbit tècnic.

"Encara que sabem que hi ha moltes afirmacions infundades i oportunitats per a la desinformació sobre el procés de les nostres eleccions, podem assegurar-los que tenim una gran confiança en la seguretat i integritat de les nostres eleccions i vostès també hauria de tenir-la", va puntualitzar la nota.

Pendents de l'escrutini

Per anul·lar el lideratge de Biden, que ja acumula 290 delegats, Trump hauria de demostrar frau davant dels tribunals i donar la volta als resultats no només en un, sinó en múltiples estats clau, una cosa extremadament improbable.

Les autoritats de l'estat de Geòrgia, on els mitjans encara no han proclamat un guanyador, però Biden porta un avantatge de tot just 14.000 sufragis, van anunciar el dimecres que faran un recompte a mà dels més de 5 milions de vots emesos al territori.

A més de les accions legals, Trump ha decidit utilitzar també el seu poder en el Govern federal per bloquejar la transició, deu setmanes abans del previst relleu que es produirà el 20 de gener.