L'expresident dels EUA Donald Trump va fer del mur fronterer amb Mèxic u dels principals projectes del seu mandat, encara que no va ser capaç de culminar-lo. L'arribada a la Casa blanca del demòcrata Joe Biden ha suposat una frenada a les polítiques dures d'immigració basades en la "tolerància zero" davant del fenomen migratori.

Tot això li ha servit a Trump per reaparèixer per criticar durament el seu successor, assegurant que després del relleu a Washington, la frontera amb Mèxic "està totalment fora de control gràcies al desastrós lideratge" de Biden, a qui va instar a posar fi al que va definir com un "malson fronterer", segons informa l'agència Efe.

"Mai no hi ha hagut un moment a la nostra frontera sud com el que està succeint ara, però el que és més important és el que està a punt de succeir: (...) els immigrants il·legals de tots els racons de la Terra descendiran a la nostra frontera i mai no seran tornats", va subratllar Trump en un comunicat de la seva oficina, situada a Palm Beach (Florida), on resideix des de gener passat, quan va abandonar la Casa Blanca.

Elogis al president mexicà

L'expresident va traçar un panorama apocalíptic en el qual és el seu missatge més agressiu contra l'administració del demòcrata Biden des que aquest el va reemplaçar en la Casa Blanca, i va abocar elogis cap al president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, que va qualificar de "meravellós".

Segons Trump, durant el mandat del qual es va aplicar una política de "tolerància zero" a la immigració "il·legal" i es va avançar en la construcció d'un mur de separació amb Mèxic, "cada hora ocorre una incursió massiva al país per part de persones que no haurien de ser aquí, que empitjora a cada minut". "Molts tenen antecedents penals i molts d'altres tenen i estan propagant la Covid-19", va agregar.

D'acord amb el seu negatiu relat, els delinqüents que una vegada van ser expulsats del país per la seva administració, ara estan de nou al carrer per "cometre delictes atroços i violents".

Un tsunami a la frontera

Trump va subratllar que el "tsunami" a la frontera està desconcertant les comunitats locals, esgotant els pressupostos, omplint els hospitals i traient llocs de treball als treballadors nord-americans.

"Quan vaig deixar el càrrec (al gener), havíem aconseguit la frontera més segura en la història del nostre país. Sota Biden, aviat serà pitjor, més perillosa i més fora de control que mai", va asseverar.

En els últims mesos s'ha registrat un augment dels casos de creuament fronterer il·legal per part d'indocumentats i el gener passat, quan Biden va arribar al poder, es va registrar el desè mes consecutiu d'increments, en detenir o considerar inadmissibles per entrar al país 78.323 persones, més del doble que el mateix mes de 2020 (36.585).

Les autoritats locals a la zona fronterera amb Mèxic estan avançant que l'arribada d'immigrants en les últimes setmanes continua augmentant, situació que ha obligat l'administració Biden a reobrir centres de detenció per a immigrants.

Trump va acusar Biden d'haver violat el seu jurament de defensar la Constitució i fer complir les lleis amb les mesures que ha pres en immigració, conformes amb les seves promeses electorals de possibilitar la legalització dels indocumentats i tornar a les lleis que emparaven als sol·licitants d'asil.

"Mai no es pot tenir una frontera segura llevat que les persones que creuen il·legalment siguin expulsades immediatament", va afirmar.

L'expresident va dir haver forjat "una gran relació" amb el Govern de López Obrador, però va lamentar que els seus resultats s'hagin esvaït "per la gran incompetència i radicalisme de les persones que són a càrrec actualment".

El programa conegut com a Protocol de Protecció de Migrants (MPP), que va forçar a prop de 70.000 persones a esperar a Mèxic el resultat de les seves sol·licituds d'asil, va ser per a Trump "increïble", però Biden el va abandonar immediatament, probablement perquè va funcionar molt bé".

En una defensa a ultrança de la seva política migratòria, incloent-hi el seu polèmic mur, Trump va lamentar que Biden hagi acabat també amb els acords de seguretat amb Amèrica Central.