El president nord-americà, Joe Biden, ha presentat oficialment una reforma migratòria que facilitaria la ciutadania als 11 milions d'immigrants en situació irregular als Estats Units.

Biden ha demanat al Congrés l'aprovació de la llei amb la màxima celeritat, per tal de retornar la "justícia, la humanitat i l'ordre" al sistema d'immigració americà, després de quatre anys de "negligències" per part de l'administració Trump.

Aquesta reforma migratòria va ser un punt decisiu en la campanya electoral del demòcrata, posicionant-lo gairebé en l'extrem contrari del seu predecessor republicà i el seu lema "America First". Pel que fa a la immigració, la legislatura de Trump va estar plagada de controvèrsies per la separació de menors immigrants dels seus pares, vetos d'entrada al país, deportacions i l'aixecament de la famosa paret amb Mèxic. Amb aquesta reforma, el nou president busca girar pàgina i començar un nou capítol de polítiques migratòries. 

La reforma del somni americà

La reforma, avançada pel president Biden durant el seu primer dia al càrrec, va ser presentada formalment al Congrés el passat dijous amb el nom Llei de Ciutadania Nord-Americana 2021. El projecte de llei va ser anunciat pel senador demòcrata Bob Menéndez, d'origen cubà, i la legisladora Linda Sánchez, d'arrels mexicanes.

Segons Biden, aquesta llei és la primera per "establir polítiques migratòries que uneixin les famílies". Malgrat el progressisme inherent en la proposta, el líder demòcrata va haver d'emprar la seva caracteritzadora moderació immediatament, per tal de tranquil·litzar aquells acostumats a les polítiques d'aïllament de l'administració anterior, prometent uns canvis en la immigració que "facin créixer l'economia i garanteixin la seguretat del país."

Amb aquesta reforma, és possible que veiem com els EUA finalment reconeixent l'existència d'aquells immigrants indocumentats que fa dècades i generacions que viuen i treballen als Estats Units, invisibilitzats i ignorats pel sistema. L'ambiciosa proposta preveu un procés de vuit anys perquè els 11 milions d'indocumentats del país puguin aconseguir la ciutadania, a més d'atorgar una residència legal immediata per als immigrants sense papers que van arribar al país de nens, coneguts com a "somiadors", i que irònicament van ser maltractats per un país que en realitat no contemplava el somni americà per a tothom.

Pel que fa a la frontera amb Mèxic, un problema que Trump creia tenir fàcil solució, Biden preveu gestionar-la "mitjançant inversions intel·ligents" i "fer front a les causes de la migració irregular des de l'arrel, des de Centreamèrica".

El canvi no serà fàcil

Biden no ho tindrà fàcil per aconseguir l'aprovació del Congrés per la seva llei, ja que els demòcrates compten amb majories molt estretes en les dues cambres legislatives, en especial al Senat, on els demòcrates hauran d'aconseguir almenys deu vots republicans per tirar la proposta endavant.

Per a Biden, aquest panorama el recorda als seus dies com a vicepresident, quan l'administració Obama ja va intentar impulsar una reforma migratòria el 2013, una reforma que es va quedar estancada en la Cambra de Representants. De moment, els demòcrates estan a l'espera que comenci el procés legislatiu, amb grans expectacions pel que significaria una reforma tan ambiciosa als EUA, del que depenen 11 milions de futurs.

Foto principal: el president nord-americà Joe Biden / Efe