L'expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) va arribar aquest dilluns al gratacel de la seva propietat a Nova York, la Torre Trump, enmig d'una gran expectació, quan queden només hores perquè aquest dimarts comparegui davant el tribunal perquè el jutge li llegeixi els càrrecs. L'expresident ja dorm a la Gran Poma i la ciutat es prepara per a una acusació històrica, ja que Trump és el primer expresident del país a afrontar càrrecs penals després de ser imputat per un gran jurat de Nova York en un cas relacionat amb el pagament d'un suborn a l'actriu porno Stormy Daniels, amb qui l'exmandatari va tenir un "affaire" el 2006.

Advertència als simpatitzants de Trump

La compareixença de Trump està prevista per a les 14:15 hora local; les 20:15 d'aquí, on són sis hores més que a NYC. Es preveuen manifestacions i davant d'això, l'alcalde de Nova York, Eric Adams, va comparèixer aquest dilluns davant dels mitjans per llançar un missatge de tranquil·litat i advertir contra qualsevol excés que puguin protagonitzar els simpatitzants de l'expresident Donald Trump. A les escalinates de l'alcaldia, Adams va recordar que la policia de Nova York i totes les forces de seguretat "estan preparades per respondre en qualsevol moment", però va ressaltar que "no hi ha hagut amenaces específiques o creïbles fins ara contra la ciutat". Adams va assegurar que l'activitat serà normal a la ciutat tant en l'àmbit laboral com a les escoles, i només es tancaran alguns carrers adjacents a la cort on ha de comparèixer Trump, per la qual cosa va recomanar utilitzar el transport públic per evitar possibles "disrupcions de trànsit".

Trump va arribar a l'Aeroport de La Guardia de Nova York a les 15:30 hora local, i després d'uns minuts de preparatius se'l va veure baixar en solitari l'escaleta de l'avió, vestit amb el seu habitual vestit blau amb corbata vermella. Trump va entrar a peu per un lateral del gratacel que porta el seu nom i va saludar aixecant la mà a les persones que esperaven al carrer, encara que principalment eren periodistes.

seguidors donald trump judici efe
Un seguidor de Donald Trump amb una pancarta / EFE

Pocs trumpistes l'acompanyen

Els trumpistes, menys de 30, que van mantenir una actitud amb els mitjans i amb els curiosos, no van ser capaços de veure entrar Trump —ja que va accedir a l'edifici per una porta lateral—, però cada vegada que un cotxe els animava amb xiulets ells cridaven: "USA, USA, USA". I quan van veure sobrevolar els helicòpters que seguien l'arribada del republicà, els seguidors es van posar a cantar a cor: "Estimem a Trump". "Després del que Trump ha fet per nosaltres, el mínim que puc fer és posar-me una gorra vermella (símbol de suport de Trump) i dir: 'Benvingut a casa, senyor president'", va dir a la premsa l'Alan, que va anar a la Torre Trump.

f5ffd1654fc5216a554a09c6b5c3d4cbb079b7a7
Un dels pocs seguidors de Trump que va voler rebre a l'expresident / EFE

Una lectura de càrrecs sense premsa

Els mitjans de comunicació dels Estats Units no podran transmetre en directe la lectura dels càrrecs a l'expresident Donald Trump. Així ho va ordenar aquest dilluns el jutge del Tribunal Suprem estatal de Nova York Juan Merchan, en rebuig d'una sol·licitud per part de diverses organitzacions de mitjans per transmetre l'històric procés. El jutge Merchan va assenyalar a l'ordre judicial que només es permetrà l'entrada de cinc fotògrafs al banc del jurat previ a la lectura de càrrecs.