Un gran jurat de Nova York ha votat imputar l'expresident Donald Trump en una causa relacionada amb el pagament a l'actriu porno Stormy Daniels a canvi del seu silenci. Així comença una nova odissea trumpiana, en què ell se situa com a màrtir d'una conspiració demòcrata i exalçar la ira dels seus seguidors amb el record de l'assalt al Capitoli encara molt fresc. Si bé això és el que voldrà vendre l'expresident estatunidenc, que és el que es pot esperar a partir d'ara?

Compareixença i defensa

El primer que s'espera és que Trump comparegui el pròxim dimarts al jutjat, on prestarà declaració. Serà allà on es fixaran els terminis del procediment judicials, incloent-hi la data del judici. Al voltant de la seva compareixença davant del tribunal hi ha certs dubtes: es presentarà? No se sap fins a quin punt oferirà resistència. 

Actualment, l'expresident es troba a Florida, així que podria ser que es negués a abandonar aquest estat on té la seva mansió per presentar-se davant del jutjat de Nova York. En aquest escenari, el seu principal rival en les primàries republicanes i governador de Florida, Ron DeSantis, ja ha assegurat que el protegiria. DeSantis ha assegurat que ha anunciat que l'estat no atendrà una sol·licitud d'extradició de l'expresident

Tanmateix, és un escenari poc probable, segons apunta The Guardian. El diari britànic assenyala que la defensa de Trump apostaria perquè aquest s'entregués. 

Fitxat per la justícia dels Estats Units 

Tant si és detingut a la força, extradit des de Florida o es presenta voluntàriament davant de la justícia, Trump es trobarà sent fitxat. La seqüència tan repetida en sèries i pel·lícules en què ha detingut se li prenen fotografies i les empremta digitals, serà el que es trobarà l'expresident dels Estats Units irremeiablement. 

Què implica això per a la seva candidatura de 2024?

Trump es troba immers en la seva campanya per a la reelecció com a candidat republicà a la presidència i, posteriorment, per aspirar de nou a la Casa Blanca. En tot això, com encaixa aquesta imputació? Per ara Trump està esprement l'atenció que els mitjans li estan donant per la seva imputació, presentant-se com un màrtir i assegurant que experimenta una "caça de bruixes". Es tracta d'un discurs que els seus seguidors més devots segueixen al peu de la lletra. 

És suficient per seduir més que el nucli dur del votant trumpista? Segons apunta Hank Sheinkopf, un estrateg demòcrata consultat per The Guardian, en tot cas no és prou dolent per apartar un bon gruix de votants republicans. "Amb els rebels que estan en contra del govern a la dreta, no importarà. Amb la seva circumscripció central, no importarà gens. Ho veuran com un atac als seus valors perquè Trump representa els seus valors", exposa. 

És a dir, a curt termini, la pressió mediàtica i el focus sobre ell pot ser positiu per Trump, en especial pel que fa a les primàries republicanes. Tot pot canviar de cara a les eleccions, ja que segons apunta Sheinkopf: "La majoria dels votants republicans són sens dubte racionals i no voldran algú acusat al despatx Oval (...) El president, o el candidat, s'ha d'ocupar de ser el candidat o el president, i no pot anar a les cites judicials enmig de tot això". 

Està en risc la seguretat pública? 

El record de l'assalt al Capitoli està molt present entre les forces de seguretat. Si això no fos suficient per tindre a les autoritats policials en suspens, el mateix Trump va fer una crida als seus seguidors a què el defensessin "pacíficament" en cas que el detinguessin. Entre tanta crispació, la Policia de Nova York es prepara per a una "mobilització" després de la imputació de l'expresident Donald Trump. En una nota interna enviada al personal del departament al voltant de les 17.30 hora local, acabada de conèixer la notícia, s'exigeix ​​als agents de tots els rangs anar uniformats i preparar-se per al desplegament en qualsevol moment, segons informa Efe.