Durant una reunió amb el seu gabinet a la Casa Blanca, Donald Trump ha utilitzat l'atemptat terrorista d'aquest dimarts per endurir la política d'immigració dels Estats Units i de retruc, han quedat patents dos missatges en aquesta línia.

Primer ha evidenciat que cal reforçar les restriccions migratòries. "Necessitem una justícia ràpida i forta, molt més ràpida i forta de la què tenim ara, perquè el que tenim ara és un acudit", ha explicat. I en segon lloc, ha fet una crida a canviar la política dels visats, que atorga unes 50.000 vises de residència permanent a immigrants provinents de països amb mínima migració a Estats Units des de 1990, per posar "fi al programa de loteria de diversitat". 

D'altra banda, no ha dubtat quan ha piulat a  les xarxes socials demanant pena de mort per l'autor homicida, Sayfullo Saipov de l’Uzbekistan, que va atropellar amb una furgoneta als vianants que passejaven per la ciutat, deixant almenys vuit morts i diversos ferits.

Trump ha deixat clar que ell "estaria encantat" d'enviar al terrorista a Guantànamo però que "aquest procés necessita molt més temps" i ha explicat que té una solució: "la pena de mort". 

En aquest context, els senadors republicans John McCain i Lindsey Graham han demanat al govern de Trump que el sospitós de l’atemptat de Nova York sigui tractat, retingut i interrogat com un “combatent enemic” sense que se li llegeixin els seus drets bàsics, coneguts com a “Miranda Rights”.

L’atemptat no va impedir que milers de persones sortissin als carrers de Manhattan per celebrar la desfilada de disfresses que té lloc cada any el 31 d’octubre. Això sí, amb mesures de seguretat reforçades.

“No els deixarem guanyar”

L’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, es va mostrar orgullós dels seus ciutadans: “els novaiorquesos han demostrat al món que no canviaran per un acte terrorista”. El governador Andrew Cuomo va advertir, després de conèixer els fets, que “no deixaran guanyar” als terroristes. “Si canviem les nostres vides, ells guanyen i nosaltres perdem”, va afegir.

El presumpte autor ja compareix davant la justícia

El presumpte autor de la matança terrorista, Sayfullo Saipov, ja ha comparegut aquest dijous per primer cop davant d’una jutge per conèixer els procediments judicials abans de l’acusació formal. Saipov ha anat al jutjat en cadira de rodes, ja que la policia novaiorquesa va ferir-lo amb un tret.

El seu advocat, David Patton, ha indicat que aquesta nit passarà a disposició judicial i ficaran al presumpte terrorista en una cel.la, arran que li han donat l’alta de l’hospital Bellevue, on va ser ingressat poc després d’haver estat detingut.

No obstant això, Patton no ha pogut confirmar si el detingut serà traslladat a Brooklyn o es quedarà a Manhattan. A Saipov se li acusa de donar suport al Daesh, un càrrec que el pot condemnar a cadena perpètua.

Normalitat, record i "tot en ordre"

Per la seva banda, les autoritats novaiorqueses han decidit continuar amb els preparatius de la famosa marató de Nova York, la qual tindrà lloc el proper diumenge 5 de novembre i en la què participaran al voltant de 5.000 corredors.

Després de l'atemptat, els familiars de les víctimes argentines s’han congregat aquesta nit a les portes de l’Institut Politècnic Superior General San Martin, a Rosario, l’antic institut dels morts. Els homes havien viatjat fins a Manhattan per celebrar el 30è aniversari de la seva graduació. Un altre ciutadà argentí que es trobava al lloc dels fets va ser traslladat al Presbiterian Hospital de Manhattan, on es recupera de les ferides.

Les autoritats belgues han identificat a una de les víctimes com a ciutadana seva. Segons alguns mitjans del país, la dona havia viatjat a Nova York amb la seva germana i la seva mare. La ciutat de Nova York va recuperant la normalitat a poc a poc després de patir el segon atemptat més important de la història de la ciutat, després de l’11-S.