Donald Trump ja podrà dir la seva en matèria de defensa a la cimera de l'OTAN que se celebrarà el proper 25 de maig a Brussel·les. Així ho ha confirmat la Casa Blanca en un comunicat, que també revela que hi haurà una reunió prèvia amb Jens Stoltenberg, secretari general de l’organització, a la mateixa Casa Blanca el 12 d’abril, un mes i mig abans del cara a cara amb els seus homòlegs membres de l’Aliança.

El president dels Estats Units ja ha exposat en més d’una ocasió les seves reticències amb l’acord de defensa, afirmant que els altres països aporten, proporcionalment, menys recursos. D’aquesta manera, Trump deixa entreveure que els altres membres de la coalició s’aprofiten del país nord-americà.   

Davant d’aquests fets, el màxim mandatari hi assistirà, segons recull el comunicat, per parlar sobre el repartiment de responsabilitats i la lluita contra el terrorisme. Tot i les reticències de la nova Administració, la Casa Blanca afirma que Trump hi anirà per “reafirmar el compromís” amb l’Aliança.

Abans, però, el president nord-americà i el secretari general de l’OTAN tindran una primera conversa a Washington per mesurar la magnitud de les exigències que exposarà als altres membres a Brussel·les.

Trump ha abaixat el to 

Durant la campanya presidencial, Trump ja va criticar la pobre aportació dels altres membres, que no supera el 2% del PIB dels seus respectius països, i va amenaçar de sortir de la Coalició. A mesura que han avançat els mesos i Trump ha pres possessió del càrrec, el seu to s’ha moderat i ja no parla de sortir del bloc, però segueix imposant condicions. Aquestes condicions se sabran després de les reunions que mantindrà pròximament. 

Aquesta serà la primera vegada que el president nord-americà alci la seva veu a l'OTAN, però representants de l’administració dels Estats Units ja ho han fet al llarg d’aquests mesos: Stolenberg es va reunir aquesta setmana al Pentàgon amb Jim Mattis, secretari de Defensa, apuntant l’estabilitat que l’Aliança aporta a Europa com un avantatge per als interessos dels Estats Units.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat