L'expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) ha informat aquest dijous que està imputat en una investigació fiscal sobre tinença i maneig de documents classificats una vegada havia deixat la presidència del país. Trump està sent imputat davant un tribunal a Miami per set delictes federals, incloent-hi retenció il·legal de secrets del govern, obstrucció de la justícia i conspiració, segons han informat els principals mitjans estatunidencs. Les autoritats del Departament de Justícia van trobar més de 300 documents classificats en la residència de Trump a Mar-a-Lago, Florida, en un enregistrament. Trump, que ha informat sobre la imputació a través de la seva xarxa social Truth Social, ha assegurat que és "innocent", ha denunciat que existeix una persecució en contra seva i ha acusat als demòcrates d'estar interferint en les eleccions. El president Joe Biden, per la seva part, ha afirmat que no ha interferit en cap cas amb la labor del Departament de Justícia. 

Trump ha assegurat a Truth Social que "mai" va pensar "que fos possible que una cosa així pogués passar-li a un expresident dels Estats Units que va rebre més vots que qualsevol altre president en la història del país". El mandatari ha apuntat en les seves xarxes socials que ha estat citat per a comparèixer en el Tribunal Federal de Miami dimarts que ve a les 15.00 hora local (19.00 GMT). El document judicial, no obstant, no s'ha donat a conèixer encara de manera oficial i el Departament de Justícia no ha fet comentaris sobre el cas. Com a part de les perquisicions, diversos afins a l'expresident i exfuncionarios de la Casa Blanca han estat cridats a atestar per part del Departament de Justícia.

Investigat des de fa mesos

La imputació d'aquest dijous arriba després de la recerca durant mesos, comandada pel fiscal especial Jack Smith, sobre el maneig per part de Trump de centenars de documents classificats que van ser trobats pel FBI en la seva mansió a Florida. Trump està sent investigat pel Departament de Justícia dels Estats Units des de fa mesos per dirimir si va posar en perill secrets relatius a la seguretat nacional i van trobar un àudio en un registre a la mansió de l'expresident a Mar-a-Lago, Florida, on Trump reconeix que es va emportar documents classificats de la Casa Blanca. El jurista que lidera la investigació, Jack Smith, va assegurar que la gravació és una prova "important" en una possible causa contra l'expresident. 

Imputació enmig de la carrera cap a la Casa Blanca

La imputació de Trump arriba poc abans de les primàries del Partit Republicà per ser candidat a les eleccions presidencials del 2024 i podria afectar a la campanya de l'expresident dels Estats Units. En un vídeo publicat en Truth Social, Trump ha criticat directament al Departament de Justícia i al FBI, als quals va assenyalar d'estar sent instrumentalitzats per l'actual govern: "Es diu interferència electoral, estan intent destruir la meva reputació per a poder guanyar els comicis (...) van pel meu perquè estic puntejant en les enquestes", ha criticat l'exmandatari. 

Trump, tot i que és el favorit en les enquestes, s'enfronta a nombrosos candidats, alguns amb popularitat creixent, com el governador de Florida, Ron DeSantis o el seu propi exvicepresident, Mike Pence. Tot i la imputació, Trump podria mantenir la seva candidatura, perquè la Constitució dels Estats Units no contempla l'exclusió per postular-se en un cas així, segons han informat analistes legals a ABC News. Molts líders i membres del Partit Republicà, pel moment, han mostrat el seu suport a Trump a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. DeSantis ha afirmat a Twitter que "la politització de l'aplicació de la llei federal representa una amenaça mortal per la societat lliure" i ha assegurat que hi ha hagut una "aplicació desigual de la llei segons l'afiliació política", posant com a exemple les "investigacions passives" a Hilarry Clinton. 

Trump, envoltat de processos judicials 

Aquesta és la segona vegada que l'expresident dels Estats Units Donald Trump enfronta càrrecs criminals. A l'abril d'enguany, el republicà va ser acusat per una cort a Nova York de 34 delictes en relació amb uns pagaments fets a l'actriu porno Stormy Daniels durant la campanya presidencial de 2016. Per altra banda, el fiscal que l'ha imputat, Jack Smith, va ser designat al novembre per a portar aquest cas pel fiscal general, Merrick Garland, i simultàniament desenvolupa una altra indagació sobre el paper de Trump en l'assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021.