El president dels Estats Units, Donald Trump, ha demanat aquest dimarts a l'ONU que obligui a la Xina a "rendir comptes" per "infectar el món" amb la Covid-19, i ha assegurat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) està "pràcticament controlada" pel Govern xinès. "Les Nacions Unides han de fer que la Xina reti comptes pels seus actes" relacionats amb la pandèmia, ha sentenciat Trump en el seu quart discurs davant de la Assemblea General de l'ONU. "En els primers dies del virus, la Xina va prohibir els viatges a nivell domèstic mentre permetia que els vols abandonessin la Xina i infectessin al món", ha denunciat el mandatari.

Durant el seu discurs, Trump ha subratllat que el "Govern xinès, i l'Organització Mundial de la Salut van declarar falsament que no hi havia proves de transmissió entre humans" del coronavirus, i que després "van dir, falsament, que la gent sense símptomes no encomanaria la malaltia".

El president ha culpat repetidament Pequín i l'OMS per l'impacte de la pandèmia als Estats Units, el país més colpejat del món, amb gairebé 200.000 morts i 6,8 milions de contagis.

Trump ha descrit el combat contra la pandèmia com "una gran lluita global" de proporcions similars a la que va portar a la creació de l'ONU fa 75 anys, i va tornar a descriure la malaltia com "el virus de la Xina", malgrat les acusacions de racisme que li ha merescut l'ús d'aquest terme.

"Distribuirem una vacuna, derrotarem al virus, acabarem amb la pandèmia i entrarem en una de nova era de prosperitat, cooperació i pau sense precedents," segons ha promès.

Més crítiques a la Xina

Trump també ha carregat contra la Xina en el pla mediambiental, en afirmar que "les emissions de carboni" del gegant asiàtic són "gairebé el doble que les dels Estats Units, i estan creixent ràpidament".

"Els qui ataquen l'excepcional historial mediambiental dels Estats Units mentre ignoren la pol·lució rampant de la Xina no estan interessats en el medi ambient", ha dit el president que ha iniciat el procés per retirar el seu país de l'Acord de París sobre el clima.

El missatge de Trump davant de l'Assemblea General de l'ONU ha durat uns set minuts, molt menys que els d'altres anys, i en ell també ha defensat el paper del seu Govern en la negociació d'acords de pau i la seva oposició als Executius de Cuba, Veneçuela i Nicaragua, entre altres coses.