El president dels Estats Units, Donald Trump, ha reprès la seva croada per canviar l'estatus quo de l'OTAN. En un moviment que podria generar moltes conseqüències a nivell geopolític, el màxim mandatari nord-americà ha decidit retirar 11.900 militars d'Alemanya, dels quals una part seran reubicats en altres països d'Europa, i d'altres tornaran a casa.

Concretament, 5.600 es reubicaran a països com Bèlgica o Itàlia, encara que també a Polònia -país clau per entendre aquesta decisió-, i els altres 6.400 tornaran als Estats Units, segons ha detallat aquest dimecres el secretari de Defensa nord-americà, Mark Esper. D'aquesta manera encara quedaran 22.600 efectius nord-americans en territori alemany, a més d'uns quants milers més que ja no compten com actius però que continuen treballant pel Departament de Defensa.

Repressàlia contra Alemanya

Aquest moviment té dos motius. El primer és etzibar un cop al govern d'Angela Merkel, el qual ja fa uns quants mesos que està sota el punt de mira de les crítiques de Trump per les seves aportacions econòmiques a l'OTAN. De fet, el mateix Trump s'ha atrevit avui mateix a qualificar Alemanya de "delinqüent". 

"El delinqüent d'Alemanya no ha pagat les seves tarifes de l'OTAN. Està lluny i s'ha beneficiat durant anys, i no té intenció de pagar-ho", ha acusat. Però Trump no s'ha aturat aquí i ha denunciat també que el país de Merkel s'ha aprofitat dels EUA en matèries com el comerç, l'exèrcit i "tota la resta durant molts anys". 

Dissuadir Rússia

Per altra banda, menys soldats a Alemanya suposa també un augment de tropes a països com Polònia, frontera clau de l'OTAN amb Rússia. De fet, el mateix Esper ha confirmat que el nou repartiment de tropes nord-americanes en sòl europeu "assegurarà la dissuasió de Rússia". 

Alexánder Grushkó - @RusBotschaft

El vicecanceller rus, Alexánder Grushkó | @RusBotschaft 

Fa un mes, d'avant de l'anunci del trasllat de tropes, el vicecanceller rus, Alexánder Grushkó, ja va avisar que el seu país estava seguint de ben a prop la possible redistribució de tropes nord-americanes. A més, va amenaçar amb què es prendrien "les mesures necessàries per garantir la seguretat" de Rússia i els seus aliats.

Des de Moscou també han recordat que el trasllat de tropes a Polònia contradiria el principi del compliment de l'Acta Fundacional Rússia-OTAN, "que estipula les obligacions de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) d'abstenir-se del desplegament addicional de substancials forces de combat a prop de les fronteres del país euroasiàtic".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat