El Primer de Maig és el dia en què els treballadors dominen els carrers arreu del món per celebrar els seus drets en manifestacions que van des de Seül fins a París, des d'Istanbul fins a Berlín. Centenars de milers de persones han exigit als governs dels seus respectius països que executin polítiques que redueixin els efectes de l’estancament dels salaris i l'alt cost de la vida, protestes que en determinats indrets del món han provocat la resposta de les autoritats, que han fet front a les mobilitzacions a cop de porra

A Turquia s’ha viscut l’enèsima jornada de tensió, amb més de 400 manifestants detinguts quan intentaven marxar cap a la plaça Taksim d’Istanbul, un espai carregat de simbolisme en la història del moviment obrer turc. La policia antidisturbis ha disparat bales de goma i gas lacrimogen contra els assistents, que s’han enfrontat als agents mentre intentaven trencar una barricada. El govern de Recep Tayyip Erdogan prohibeix les concentracions al centre de la capital des de fa una dècada, però el desplegament policial per impedir-les ha incrementat des que es van desencadenar les protestes antigovernamentals després de la detenció del principal rival del president, l'alcalde d'Istanbul, Ekrem Imamoglu.

A diversos països arreu del món, les polítiques de Donald Trump han sigut un dels motius que han incitat les protestes, començant per la nació que el magnat presideix, els Estats Units. Els organitzadors de les manifestacions de Chicago, Los Angeles, Nova York i Filadèlfia han afirmat que enguany s’han centrat a combatre l’estratègia de l’inquilí de la Casa Blanca sobre els immigrants, treballadors federals i les iniciatives de diversitat. Trump ja ha hagut de bregar amb dues protestes massives contra el seu govern d’ençà que és president per segona vegada, i la manifestació d’aquest dijous podria ser una mostra més de rebuig ciutadà a les seves polítiques. S'espera que Los Angeles sigui seu d'un dels esdeveniments del Primer de Maig més grans del món.

A l’Àsia, s’han organitzat grans marxes i protestes per a aquest Primer de Maig, moltes de les quals s’han centrat en l’agenda de Trump i la incertesa que generen en l’economia mundial. El líder de les manifestacions de les Filipines, Mong Palatino, ha advertit que la guerra aranzelària del president nord-americà amenaça les indústries locals, mentre que el president de Taiwan, Lai Ching-te, ha fet referència als gravàmens imposats per Washington en promoure un projecte de llei de despeses destinat a estabilitzar el mercat laboral.

Així mateix, els aranzels han sigut protagonistes de les marxes del Japó, amb un camió que portava un ninot que s'assemblava a Trump a Tòquio. A banda de les proclames contra el magnat, diverses demandes han inundat les principals ciutats del país nipó, com l’augment dels salaris, la igualtat de gènere, l’atenció mèdica, la reducció de la despesa militar i l’ajuda a les víctimes del darrer terratrèmol. També han exigit un alto el foc a Gaza i la fi de la invasió russa d'Ucraïna.

Més al sud, a Manila, milers de treballadors filipins han protagonitzat una marxa a prop del palau presidencial, on la policia ha bloquejat l'accés amb barricades. Els manifestants han exigit salaris més alts i més protecció per als llocs de treball i negocis locals. També al sud-est asiàtic, el president d’Indonèsia, Prabowo Subianto, ha saludat els milers de treballadors que l’han victorejat al Parc del Monument Nacional de Jakarta. “El govern que dirigeixo treballarà tant com sigui possible per eliminar la pobresa a Indonèsia”, ha dit Subianto a la multitud. Tot i això, milers d'indonesis han denunciat la repressió estatal i han qualificat el govern de titella dels Estats Units.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!