Milers de detractors a l’actual govern dels Estats Units han tornat a omplir els carrers de les principals ciutats del país aquest dissabte per protestar contra la gestió política del president Donald Trump. Les grans ciutats nord-americanes, com Nova York, Washington o Chicago, han sigut les localitats on més persones s’han congregat en una segona sèrie de manifestacions per denunciar el que consideren amenaces als ideals democràtics de la nació, amb reclams contra l'”odi” i la “censura”. Desenes d’organitzacions han convocat marxes i esdeveniments al llarg del cap de setmana de Pasqua, però la mobilització més destacada ha sigut la de l'anomenat Moviment 50501, que advocava per “50 protestes en 50 estats i un moviment”, i evocava l'energia de la manifestació multitudinària del 5 abril passat.

Entre les principals denúncies del Moviment 50501 destaca l’oposició al rol d’Elon Musk a la Casa Blanca. El magnat tecnològic està al capdavant del Departament d’Eficiència Governamental (DOGE, per les seves sigles en anglès), responsable de la retallada massiva de despesa pública. Un dels assistents a la marxa de Nova York, Paula Siqueira, ha declarat a l’agència Efe que està molt preocupat pel “«supremacisme blanc als Estats Units” i l’ha associat a l’executiu de Tesla. Mentre alçava un rètol que deia “Fuck Musk” (que et bombin, Musk) al centre de Manhattan, el maquillador professional ha denunciat que “odien els gais, odien els negres, odien els jueus, odien els estrangers”, abans d'unir-se a una amiga que portava amb orgull, obrint-se pas entre turistes, un cartell amb la bandera trans.

Durant el transcurs de la setmana, el Moviment 50501 ha instat els ciutadans descontents amb les polítiques de Trump a unir-se en una mobilització massiva que, arribat el moment, ha gaudit d’una assistència considerable a Nova York, Washington, Miami, Ohio, Detroit, Phoenix, Portland i petites comunitats dels Estats Units. Tot i que no s’han reportat incidents gràcies a la naturalesa pacífica de les protestes, l’organització havia advertit d'amenaces creïbles d'acció policial agressiva i la presència del Servei d’Immigració i Control de Duanes (ICE en anglès), responsable de milers de detencions d’immigrants suposadament il·legals des que Trump va tornar a la Casa Blanca.

🗣️ Primera exhibició massiva de rebuig contra les polítiques de Trump arreu dels Estats Units

De fet, molts manifestants han criticat la política de línia dura de Trump basada en deportacions i batudes contra immigrants indocumentats. Un d’ells ha sigut Brian Argueta, un estudiant guatemalenc que denunciava mitjançant un cartell la polèmica expulsió per error del resident salvadorenc Kilmar Ábrego i el “segrest” de l’estudiant turca Rümeysa Öz. En declaracions a Efe, Argueta ha retret a les autoritats nord-americanes que han atacat el “degut procés” legal en tots dos casos i ha assegurat que molts dels seus amics immigrants temen expressar, en el context polític actual, la seva opinió sobre les accions dels agents de l’ICE.

“Jo vaig venir fa 10 anys de Guatemala i sé què passa quan el govern es posa a censurar. Es comença amb els no ciutadans. Qualsevol pot anar a parar a la presó d’El Salvador”, ha dit sobre el centre CECOT al qual Washington envia els suposats criminals “deportats”, i al qual va enviar Ábrego per error.

A Washington, els manifestants han expressat la seva preocupació per l'amenaça que Trump exerceix sobre normes constitucionals respectades des de fa temps. El govern està duent a terme "un atac directe contra la idea de l'estat de dret", ha dit a l'AFP Benjamin Douglas, de 41 anys, davant de la Casa Blanca. A la costa oest dels Estats Units, centenars de persones s’han congregat a una platja de San Francisco per lletrejar les paraules "Impeach + Remove" (judici polític + destitució), amb una bandera nord-americana invertida a sota.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!