Sis persones han mort i 24 han resultat ferides a causa d’un tiroteig a Illinois. El tiroteig s’ha produït durant una desfilada per celebrar el 4 de juliol, festa nacional dels Estats Units que celebra l’aniversari de la seva independència. Segons informa la premsa local, les víctimes que encara estan vives ja han estat traslladades a l'hospital. La desfilada tenia lloc a Highland Park, una ciutat ubicada al nord de Chicago, la capital d’Illinois. A les xarxes socials ja han començat a circular alguns vídeos on es veuen moltes persones entrant en pànic quan, enmig de la desfilada, s’escolten alguns trets. Al vídeo també s’aprecia que moltes persones confonen els trets amb la música de la desfilada, i que no s’adonen del que està passant.

Segons informa la premsa local, l'autor del tiroteig s'ha fugat, i la policia l'està buscant. El tiroteig ha tingut lloc a les deu del matí, hora local. Ara mateix les autoritats locals han demanat a la població que abandoni la zona, i que en cap cas s'apropin cap a Highland Park. Així ho ha demanat el Sheriff de la zona: "Tothom fora de la zona! Deixeu que les forces de la llei i els serveis d'auxili facin la seva feina", ha publicat al seu compte de Twitter. Per ara, les autoritats locals asseguren que el tiroteig està 'actiu'. 

 

Estats Units, armes i tirotejos

Aquest tiroteig ha arribat gairebé tres setmanes després que als Estats Units arribés a un acord de mínims per augmentar el control sobre les armes de foc. Es tracta d'un acord al qual van arribar deu senadors republicans i deu de demòcrates. El nou acord inclou revisar el procés d'armes de foc per als menors de 18 i 21 anys. Cal recordar que el país ha patit unes quantes massacres en els darrers mesos que han commocionat la societat nord-americana. Com per exemple a Buffalo i Uvalde. Els autors de tots dos tirotejos tenien només 18 anys. 

Altres de les mesures que es van pactar van ser la implantació de lleis de "bandera vermella" en l'àmbit estatal, que permetran a la policia o als familiars limitar el dret a la tinença d'armes a través d'un jutge, una ampliació dels serveis de salut mental i finançament de mesures de seguretat en els col·legis. A més inclou una proposta de modificació del sistema de comprovació d'antecedents per a evitar que se sortegin aquests controls mitjançant la utilització de testaferros per a l'adquisició d'armes. No s'hi van afegir, però, mesures clau que sí que defensa el president del país, Joe Biden, i els grups procontrol d'armes com prohibir la venda de fusells d'assalt o elevar l'edat mínima per a comprar armes semiautomàtiques de 18 a 21 anys.