Els monarques que van assistir al funeral d'Estat d'Elisabet II, probablement el més important del segle i un dels esdeveniments de la dècada, van marxar, segurament, amb la mateixa pregunta: "Quan em mori jo, em faran el mateix?". Davant de la família reial britànica, a l'altre costat del fèretre de la Reina, hi havia situats els caps de les monarquies europees, des de Margalida de Dinamarca, l'única dona sobirana d'aquesta generació que encara és viva després de la mort d'Elisabet II, als reis de Bèlgica, però segurament l'enterrament que més dubtes genera és el de Joan Carles I, l'emèrit, que dos anys després continua vivint a Abu Dhabi, on va fugir pels seus problemes amb la justícia. Les preguntes que planegen sobre les cerimònies per acomiadar-lo quan es mori ja estan resoltes per Zarzuela i la Moncloa, que el que més clar tenen és que el millor és que Joan Carles mori a l'estranger, se'l repatriï i un cop a Madrid se l'enterri en un funeral d'Estat.

Acord entre Pedro Sánchez i Felip VI 

Segons publica OK DIARIO, l'acord entre Casa Reial i el govern espanyol es remunta fins al maig de 2022, quan el rei emèrit tornava a estar en boca de tots davant el seu retorn a Espanya, quan es va traslladar directament dels Emirats Àrabs a Galícia, per participar en les regates de Sanxenxo i abans de tornar va passar per Zarzuela on es va reunir per primer cop en gairebé dos anys amb el seu fill Felip VI i les reines Sofia, que tenia covid, i Letícia. En aquest context, Sánchez i Felip van valorar que suposaria que Joan Carles I morís lluny de l'Estat. Segons aquest mitjà, d'ideologia d'ultradreta, el president del govern espanyol va acabar convencent el monarca que era millor que Joan Carles passes els seus últims dies lluny d'Espanya i que les seves restes fossin traslladades amb un avió oficial. En arribar, se li faria un funeral d'Estat, com el seu pare Joan de Borbó, que mai no va arribar a regnar. 

El funeral d'estat, un mal menor 

Felip VI va acceptar aquest plantejament sense retrets, ja que tant ell com el seu equip entenen que també és millor això que no un nou escàndol del rei emèrit entrant i sortint de l'Estat, mentre el seu procediment continua obert al Regne Unit. Quan es van reunir pare i fill en la visita de Joan Carles a Espanya el passat mes de maig, la trobada va ser tensa i llarga, i Felip ha acabat acceptant que si mor a l'estranger, els monàrquics es podrien enfadar per una suposada deshonra a qui va ser el cap d'estat durant gairebé 40 anys, però les seves crítiques quedarien resoltes amb un funeral amb tots els honors, com el que es plantegen.