El Brexit ha acabat amb Theresa May. La primera ministra britànica ha anunciat que dimitirà el 7 de juny, el dia que començarà el procés per triar al seu successor com a líder del Partit Conservador i cap del govern del Regne Unit. 

May, que serà primera ministra en funcions mentre es tria el nou líder tory, ha donat a conèixer la seva decisió en una declaració davant la residència oficial de Downing Street i després de reunir-se amb el president del seu grup parlamentari, Graham Brady, per determinar el seu futur polític.

La cap del Govern conservador, després de tres anys al capdavant del govern britànic, ha hagut de plegar davant les fortes pressions internes del seu partit pel fracàs de la seva gestió en el procés del Brexit.

May ha manifestat que "sempre lamentarà profundament" no haver pogut executar el pla de sortida de la Unió Europea.

Theresa May plora quan anuncia dimissió Efe

L’encara primera ministra, amb llàgrimes als ulls quan ha acabat el seu discurs, ha comminat el seu successor al capdavant del Partit Conservador i del Govern a mirar de trobar un consens al Parlament per aconseguir deixar la UE.

"He fet tot el possible" per a materialitzar el Brexit. "He lluitat per fer que el Regne Unit serveixi no només a uns pocs privilegiats sinó a tothom i complir amb el resultat del referèndum", ha afirmat May, vestida de vermell.

"Aviat deixaré la feina que per a mi ha estat l'honor de la meva vida servir. Segona primera ministra?, certament no l'última. Ho dic sense animadversió, sinó amb una enorme gratitud per haver tingut l'oportunitat de servir al país que estimo", ha afirmat May, segona cap de Govern després de Margaret Thatcher.

La premier estarà al capdavant de l'Executiu quan el president dels Estats Units, Donald Trump, faci la seva visita d'Estat entre el 3 i el 5 de juny.

Pressions internes

En els últims dies, May, que fins ara ha aconseguit aferrar-se al lideratge malgrat les fortes pressions internes perquè dimitís, va sofrir un dur cop quan diputats i alguns ministres van manifestar la seva oposició al seu últim intent per aconseguir l'aprovació del seu acord del Brexit, malgrat que aquest ja va ser rebutjat pel Parlament en tres ocasions.

Dimecres, la líder del grup conservador en la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom, a càrrec de l'agenda parlamentària del Govern, va presentar la seva renúncia en desacord amb la forma en què la primera ministra ha gestionat el Brexit, però més concretament per la seva intenció de presentar el projecte de llei sobre l'acord de retirada de la UE negociat amb Brussel·les.

Sortida el 31 d'octubre

Aquest projecte inclou noves mesures, entre elles la possibilitat que els diputats puguin votar sobre la celebració d'un segon referèndum per a confirmar o rebutjar l'acord del Brexit.

El Regne Unit té fixada la retirada de la UE per al pròxim 31 d'octubre després de sol·licitar un retard del dia inicialment establert del 29 de març de 2019. Els britànics van votar a favor de sortir de la UE en referèndum el 23 de juny de 2016.